Министър с подробности за въвеждане на еврото. Кога подаваме заявка?

Еврото е по-силно отпреди 10 години, когато сме можели да наблюдаваме сътресения

Министър с подробности за въвеждане на еврото. Кога подаваме заявка? | StandartNews.com

Според вицепремиера Атанас Пеканов преминаването към еврото няма да повиши допълнително инфлацията. Това обясни той в ефира на БНТ. 

Пеканов отбеляза, че еврото е по-силно отпреди 10 години, когато сме можели да наблюдаваме сътресения. Такива в момента нямаме. Приехме мерките , които да успокояват пазарите. Институционално еврото е по-силно, подчерта министърът.

Във връзка със законопроекта за въвеждането на еврото, вицепремиерът заяви, че служебният кабинет трябва да работи активно по техническите процеси.

Влизането в еврозоната е политически въпрос, който трябва да бъде решен от редовен кабинет и съответно този кабинет да подаде искането, за да се случи на 1 януари 2024 г. Служебният кабинет трябва да продължи с процедурата и подготовката за въвеждането на еврото в посочения срок, за да подпомогне един редовен кабинет.Това включва подготвителни мерки за защита на потребителите, така че по време на преходния период да не се случат някакви сътресения – хората да не са под риск да бъдат ощетени, каза Пеканов.

Приоритетна тема на служебния кабинет е и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, отбеляза още вицепремиерът. През тази седмица получихме много позитивни сигнали от изказването на германския канцлер Олаф Шолц в Прага. Той каза, че смята, че България, Румъния и  Хърватия отговарят на критериите и  съответно подкрепи това ние да влезнем в Шенгенското пространство, обясни Пеканов.

Вицепремиерът подчерта, че служебният кабинет работи ясно, за да отговори на оставащи възможни нужди за реформи.

Относно преминаването към новия програмен период на еврофондовете, Пеканов обяви, че средствата за строежа на АМ „Струма“ няма да бъдат върнати, като се работи с ЕК за съставяне на работна група, която да определи условията за преминаване от единия към другия програмен период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай