Любомир Каримански пред "Стандарт": Няма криза с горивата

Няма индикация за спиране на газа, казва председателят на Бюджетната комисия в НС Любомир Каримански, народен председател от ИТН

Любомир Каримански пред "Стандарт": Няма криза с горивата | StandartNews.com

Няма индикация за спиране на газа, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ председателят на Бюджетната комисия в НС ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ, народен председател от ИТН

- Г-н Каримански, бюджетът за 2022 г. бе приет на фона на войната в Украйна. Предвидени ли са достатъчно буфери в него, за да могат да бъдат подкрепени хората и бизнесът при влошаващата се икономическа ситуацията?

- Бюджетът беше почти приет, когато войната в Украйна започна. В ранната утрин на 25.02 предложих на вицепремиера Асен Василев и  коалиционните партньори да включим един чл.110, който да предвижда допълнителни средствата, както и тези от икономии на разходи и/или трансфери по бюджетите с първостепенни разпоредители, да бъдат насочени за незабавна хуманитарна помощ.

Например от икономия на средства, ползвани за затихващата Ковид-пандемия да бъдат използвани за подпомагане на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация, за предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна, както и за извършване на разходи за справяне с последствията от военните действия срещу Украйна.

- Един от най-неясните въпроси е как икономическите санкции срещу Русия ще се отразят на европейския пазар и в частност на България. Каква е прогнозата Ви?

- Много трудно може да се направи към момента каквато и да било прогноза, тъй като не е ясен обхватът на санкциите, за да може да се изработят съответните рискови модели и да знаем, как да управляваме съответнитевъзможни дефицити на пазарите.

- Огромните притеснения са свързани с доставките и цената на газа. Какви са вариантите за страната ни?

- Засега няма ясна индикация за спирането на доставки на газ. Разбира се, в сегашната, динамична ситуация би било добре да сме готови с проигран план за непрекъсваемост на снабдяването с газ по алтернативни начини.

Тези въпроси е добре да бъдат отправени към министерството на енергетиката и към Министерски съвет.

- Русия обяви, че слага мито на износа на петрол. Предстои ли криза с горивата?

- По-скоро е възможно горивата да поскъпнат, но за криза все още е рано да се говори. Необходимо е да има ясни индикации за това, които към момента не се наблюдават. Въпреки това българското правителство е добре да вземе всички мерки за възможно най-ниската цена на суровината и доставката й в България.

- Няма желязо за строителството вече седмица. Редките метали също многократно повишиха цената си. Как металургичната и строителната индустрия могат да бъдат защитени?

- Вече няколко пъти имах възможност да споделя с ваши колеги, че през последните две години, въпреки Ковид-пандемията и намалената производителност на някой металообработващи предприятия, изходната цена на метала като суровина не само, че не намаля, а дори се повишаваше, което само по себе си провокира въпроса къде отива този метал? Мисля, че цената на суровината метал ще продължи да се увеличава. Сега е моментът хората да потребяват само онова, от което имат нужда и да бъдат прагматични.

- Четирите работодателски организации изявиха готовност да наемат 200 000 бежанци от Украйна. Реалистично ли е това и как то ще промени пазара на труда у нас?

- Мисля, че е напълно реалистично. Много от украинските бизнес процесинг организации и техните работници с удоволствие биха се преместили в България, стига страната ни да улесни достъпа за т.нар. сини карти и да създаде условия за бързото им адаптиране.

- Вече стана ясно, че руските туристи няма да дойдат в България. Как това ще се отрази на сезона и на бранша, който пострада най-много от коронакризата?

- Туризмът ще продължи да регистрира спад. Затова е необходимо на европейско ниво - Европейската комисия, да се вземат спешни мерки за бранша.

- Какво ще стане с продукцията за Русия на фармацевтичните компании, които по официални данни изнасят лекарства за над 1 милиард лева? Как държавата би могла да им съдейства за нови пазари?

- Това ще бъде трудно в следващите няколко месеца. Не съм експерт в областта на фармацевтичната търговия и не бих могъл да отговоря. Добре е да попитате Министерство на икономиката и Министерство на здравеопазването.

- Как ще се осъществяват разплащанията при положение, че Русия вече е изключена от системата SWIFT?

- Все още има няколко банки, които не са изключени от системата. Разплащанията с Русия ще бъдат силно затруднени.

- Русия и Украйна са най-големите производители на пшеница за Европа. При положение, че търговските кораби не смеят да влязат в Черно море, това ще повиши ли интереса към България като житница? Как държавата ще гарантира да не се повтори случаят преди 25 години по времето на Виденов и Чичибаба, когато зърното бе изнесено, а България остана без хляб?

- Не мисля, че двата периода могат да бъдат по някакъв начин сравнявани. Ние сме все още в зимния сезон, а за пшеничните добиви и веригите им на доставки тепърва ще се изготвя план за действие. Много зависи колко дълго ще продължи сегашното положение. Силно се надявам да се постигне мир колкото се може по-скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай