Как ще се определя лека или средна телесна повреда - говори министърът

Как ще повлияе това в случая с Дебора

Как ще се определя лека или средна телесна повреда - говори министърът | StandartNews.com

Готов е проектът на медицинския стандарт по съдебна медицина. Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на изслушването му в парламентарната комисия по здравеопазване, свързано с наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора. Стандартът утре ще бъде разгледан на заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването и предстои общественото му обсъждане, допълни министър Хинков. Стандартът определя минималните задължителни изисквания към структурите, осъществяващи дейността, а основната цел на специалността е да се подпомагат органите на правораздаването и да съдейства за спазване на законността. Стандартът е професионален протокол за работата на специалистите, за да може да работят по-спокойно и сигурно, добави министър Хинков.

По думите на министър Хинков за случая с пострадалото момиче в Стара Загора трябва да има комплексна оценка за извършването на деянието и съдът е този, който взема под внимание всички обстоятелства по дадено престъпление. Съдебната медицина е интердисциплинарна, не е чисто медицинска практика, а и съдебна, каза още той. По думите му съдебните медици са в изключително деликатна ситуация от години и едва ли стандартът ще облекчи работата им.

Наш дълг е да направим този стандарт заедно, каза председателят на комисията проф. Костадин Ангелов. Трябва да дадем отговор на обществото защо се стигна дотук, лекарите в Стара Загора свършили ли са си работата, съдебният лекар дали си е свършил работата "леге артис", но това ще го каже вероятно назначената петорна медицинска експертиза, добави проф. Ангелов. Ако искаме медицината да бъде поставена на нейното заслужено място, трябва да дадем увереност на хората, че сме си свършили работата, каза още той.

Проф. Ангелов изрази надежда, че здравната комисия ще подкрепи усилията на Министерството на здравеопазването.

Ние трябва да направим стандарт за изготвянето на стандарти, за да няма разлики в стандартите по различни медицински специалности, предложи д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ, като идеята беше приветствана от министър Хинков.

Васил Пандов от ПП-ДБ каза, че законодателната дейност не трябва да е на принципа да догонва събитията. Въпросът, който си задаваме, е дали има пропуск в дейността на изпълнителната и законодателната власт, допълни Пандов и припомни, че Наказателният кодекс дава ясно критериите за лека, средна и тежка телесна повреда. Медицинският стандарт не може да дописва Наказателния кодекс, но може да даде методологията, по която вещото лице – специалистът по съдебна медицина, трябва да изготви своята медицинска експертиза, каза още Пандов.

Длъжници сме по отношение на уредбата за специализациите на младите лекари, а специалностите по съдебна медицина и патолого-анатомия са важни и много отговорни, каза Джевдет Чакъров от ДПС и посочи, че е нужно да се направи анализ на човешкия ресурс в системата. По думите на Чакъров е необходимо ясно да се дефинира правната рамка на стандарта по съдебна медицина, за да няма възможност за тълкуване.

Обвени са осем места по държавна поръчка по специалността „Обща и клинична патология“ към всички медицински университети в страната и едно място по специалността „Съдебна медицина и деантология“ към Медицинския университет във Варна, каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. На 1 август тази година са обявени над 300 места за специализация и има голям интерес към някои от специалностите, каза още проф. Гетов.

Има 47 действащи медицински стандарти в момента, но създаването на един стандарт не е лесна работа, защото трудно се стига до консенсус сред професионалистите, което засяга всеки стандарт в дадена медицинска област, посочи министър Хинков. Има разнобой между тях за това как трябва да изпълняват служебните си задължения, а и освен това специалностите непрекъснато се развиват, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай