Лавров посочи изход за "Южен поток" (ОБЗОР)

Лавров посочи изход за "Южен поток" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Външният министър на Русия Сергей Лавров пристигна на посещение в България. Формалният повод е отбелязването на 135-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Това е първата визита от двустранен характер на руски външен министър у нас от близо 17 г. Сергей Лавров за последно беше в София преди 6 г. с делегацията на руския президент Владимир Путин за подписването на споразуменията за проектите "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас - Александруполис".

Газопроводът може да бъде изключен от Третия енергиен пакет подобно на ТАП

Възможен изход за сложната ситуация около газопровода "Южен поток" се появи след днешната визита в София на руския външен министър Сергей Лавров. Вратичка може да се търси в изключването на газопровода от Третия енергиен пакет на ЕС, както е било направено с Трансадриатическия газопровода /ТАП/. "Има много примери, при които ЕК напълно резонно прави изключения от исканията на Третия енергиен пакет, в това число в отношението към такъв проект като Трансадриатическия газопровод", заяви Лавров след срещата с българския му колега Кристиан Вигенин. "Потвърдихме готовността да продължим диалога за "Южен поток" с всички заинтересовани - със страните участнички и с ЕК", заяви Лавров. Руският първи дипломат призова Брюксел да възобнови контактите и работата на работната група за "Южен поток". Тя бе прекратена по инициатива на Брюксел, след като Русия се обърна към Световната търговска организация /СТО/. Запитан на какви отстъпки е готова Русия в преговорите с ЕС по тази тема, ръководителят на руската дипломация отговори, че не би искал в съзнанието на партньорите решаването на всеки проблем да започва с това какви отстъпки ще направи Москва. Той напомни, че споразуменията със страните членки по "Южен поток" са били подписани преди влизането в сила на Третия енергиен пакет на ЕС. "Ние уважаваме Третия енергиен пакет, но в съответствие със спазването на международното право тези правила не могат да се въвеждат ретроспективно", каза Лавров. Той напомни, че в България е прието законодателство, което разглежда морския участък на "Южен поток" като екстериториален по отношение нормите на ЕС. Кристиан Вигенин от своя страна заяви, че България подкрепя "Южен поток", но в съответствие с европейското законодателство и норми. Лавров спомена и за замразяването на съвместните проекти за АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас-Александруполис", но отбеляза, че те все още "стоят на масата". Той поканил Вигенин да посети Русия и се надява визитата да се случи в уговорените срокове.

Преди да се срещне с колегата си Вигенин, Лавров беше на Дондуков 1, където се видя с премиера Пламен Орешарски. И там една от най-обсъжданите теми е била "Южен поток". "Страната ни е представила коментари по повдигнатите от ЕК въпроси. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети. Проектът е много важен за България и правителството ще положи всички усилия за реализацията му, но в рамките на европейското законодателство", посочи Орешарски във Фейсбук след срещата.

След това Лавров се отправи към "Дондуков" 2, където го чакаше президентът Росен Плевнелиев.
"България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно "Южен поток" да бъде съобразен с европейското законодателство", отбеляза държавният глава.

След срещите си на Дондуков 1 и 2, както и визитата при Вигенин, Лавров се отправи към кабинета на председателя на Народното събрание Михаил Миков, а след това стана ясно, че двамата ще проведат и работна вечеря.
Официалната визита на руския дипломат мина при засилени мерки за сигурност. В София той бе посрещнат от демонстранти на "Протестна мрежа" и украински граждани, пребиваващи у нас. Българските протестиращи носеха европейското знаме и държаха лозунги против политиката на Кремъл в областта на човешките права, енергетиката, сигурността. Украинците развяваха националния си флаг и плакат на руски език: "Лавров, долу ръцете от Украйна". На ларгото пред МС се събраха и представители на "Атака", подкрепящи политиката на Кремъл.

Орешарски посочи проблеми в търговията

Външният министър на Русия Сергей Лавров е предал поздрави на премиера Пламен Орешарски от президента Владимир Путин и от министър-председателя Дмитрий Медведев. "Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени. Искаме да работим прагматично", заявил Лавров по време на срещата.

Премиерът Орешарски приветства руските инвестиции у нас, нарастващия брой руски туристи и граждани, купуващи недвижима собственост в България. Но подчерта, че във взаимната търговия се наблюдават отрицателни тенденции по отношение на всички стоки, с изключение на енергоносителите. Министър Лавров е посочил различни проблеми на двустранните търговско-икономическите отношения, стоящи на дневен ред. В коментар на тях Пламен Орешарски отбелязал: "Фактът, че част от тези въпроси дискутираме още от 90-те години, показва, че трябва да ускорим работата по тях, да насърчим участниците в преговорите да бъдат по-оперативни". И е изразил надежда за провеждане на заседание на междуправителствената комисия до края на годината.

Благодари на Плевнелиев за руските паметници

България и Русия имат вековни духовни и културни връзки и трябва да градят своето партньорство на прагматична и взаимоизгодна основа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на "Дондуков" 2 със Сергей Лавров, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Обща беше оценката, че активните контакти между България и Русия в областта на културата, науката и образованието са сред важните фактори за двустранните отношения. "Първото издаване на моята книга на чужд език е в България и за мен това е знак за интереса на българите към Русия", заяви руският външен министър.

Сергей Лавров благодари на държавния глава за усилията, които страната ни полага за съхраняването на военните паметници на Русия в България. По повод ситуацията в Украйна държавният глава заяви: "Всяка страна има суверенното право сама да определя своето бъдеще. Не трябва да се връщаме към политики от миналото, които подкопават доверието, разделят света на "велики сили" и "периферия" и водят до създаването на нови разделителни линии.

Фурор в НДК за книгата му

Зала "Номер 6" на НДК едва побра желаещите да присъстват на представянето на новата книга на руския външен министър Сергей Лавров "Между миналото и бъдещето. Руската дипломация в променящия се свят". Слова за значението на визитата на Лавров и за книгата му произнесоха председателят на Форум "България-Русия" Светлана Шаренкова, външният министър Кристиан Вигенин и вицепрезидентът Маргарита Попова. Изданието на Форум "България-Русия" събира важни изказвания и статии на първия руски дипломат. Тя показва и личната роля на Лавров като част от екипа на Владимир Путин, възвърнал ролята на Русия като велика сила.
Днес в НДК започна двудневна юбилейна българо-руска научна конференция на тема "България-Русия. 135 години от установяване на дипломатически отношения: минало, настояще и бъдеще". Конференцията е организирана от фондация "Славяни" и Форум "България-Русия".

Сравни Донецк с Белград през 1999 г.

Нашият общ интерес е възможно най-скорошното прекратяване на кръвопролитието. Не може да има никакви уговорки и протакания за незабавното прекратяване на огъня, от който все повече страда мирното население, в резултат на което се увеличава бежанския поток и се разрушава инфраструктурата. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след срещата с Вигенин.

По думите му двустранно примирие на Изток е невъзможно без диалог с опълченците.
"За съжаление договореността, която достигнаха лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна в телефонния разговор на 30 юни и тази договорка бе скрепена на 2 юли в Берлин, където се срещнаха външните министри, се разбраха за участие на опълченците. Но всичко допря до съгласуване на мястото, където да се проведе такава среща", посочи шефът на руската дипломация. По думите му по разбираеми причини ръководителите на опълченците не можели да напуснат Югоизтока и затова предложили да се състои срещата в Донецк. "Да са отпътува от Югоизток в момент, в който се водят масирани военни действия би било странно. Те са били избрани за лидери от площадите, така, както бяха избрани лидерите в Киев. И да изоставиш народа си и да отидеш в други части на Украйна или още повече в чужбина - това е нереално", изтъкна Лавров.

"Украинската армията е получила заповед да не стреля по мирни жители, но това, което виждаме от кадрите е, че жертвите се увеличават, разрушават се пътища, детски градини, сгради", посочи външният министър на Русия.
Всичко това напомня лятото на Белград 1999 г., че и даже по-лошо. Мисля, че сега трябва да се изоставят всички амбиции на всички страни и да се мисли за спасяването на животи, каза той. И призова водещи страни от ЕС, както и САЩ да осъзнаят своята отговорност за настоящата ситуация в Украйна.

Сърбия подписва за "Южен поток"

Проектът за газопровод "Южен поток", по който е планирано да бъде транспортиран руски газ към Европа по дъното на Черно море, остава приоритетен и това е очевидно в контекста на събитията в Украйна. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Това, че проектът е приоритетен, много сериозен става очевидно за всички нас включително и в контекста на събитията в Украйна. Надявам се, че той ще спомогне за обезпечаване на надеждността на доставките на руски газ за европейските потребители през предстоящото десетилетие", заяви Медведев след срещата си със сръбския си колега Александър Вучич. Руският премиер съобщи още, че Русия и Сърбия са готови в близките дни да подпишат споразумение за "Южен поток". От своя страна Вучич потвърди, че по "Южен поток" са останали само технически въпроси, които бързо се решават.

Газ и до Косово

Руският газ от "Южен поток" може да стигне и до Косово, гласят материалите, подготвени за посещението на сръбския премиер Александър Вучич в Москва, съобщи РИА Новости. "Проучва се въпросът за прокарване на газопровод до административната линия Сърбия - Косово с успоредно създаване в Косово на потребителска мрежа въз основа на дългосрочни договори за доставка на руски природен газ", пише в документите.
Освен това планира се от територия на Сърбия да се направят две разклонения - към Република Сръбска (която е част от Босна и Херцеговина) и към Хърватия. Разглежда се и възможността за разклонение към Македония, макар че преди се е планирало то да тръгне от България.

US газът поскъпва при износ за Европа

US компании са готови да изнасят газ за Европа, ако Русия бъде принудена да съкрати доставките. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС президентът на Руско-американската търговско-промишлена палата Сергей Милиън. "При нужда всички европейски пристанища до 3 години ще бъдат готови да приемат и сгъстен природен, и шистов газ от САЩ", посочва Милиън. Но предупреди, че ако САЩ започнат сериозен износ, "цените на горивото ще нараснат в собствената им страна". "Такъв обрат не отговаря на интересите на потребителите на вътрешния пазар в САЩ, но за бизнеса е много изгоден", допълва Милиън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай