Кралски заплати дават Кирил и Асен. "Промяната" пред фалит

Брожение срещу Лена Бориславова

Кралски заплати дават Кирил и Асен. "Промяната" пред фалит | StandartNews.com

„Продължаваме промяната” е пред фалит. Това твърдят бивши членове на партията, разочаровани от ръководството на партията в лицето на Асен Василев и Кирил Петков, пише „Труд”.

Причина за сложното финансово състояние на ПП била, че ръководството и приближените му харчили с широки пръсти чужди пари. Огромни, петцифрени възнаграждения получавали пиар екипите. Сред имиджмейкърите били Диана Дамянова и Константина Маркова.

В партията са назначени и много началници, като твърдият хонорар е 10 000 лева без удръжките, твърди „Труд”. На хранилка в ПП са бившият шеф на кабинета на просветния министър Иван Модев, Гена Трайкова, Асен Григоров, както и сърбина Драгиша Живкович, за когото се твърди, че се е пазарил срещу 35 000 лева. Живкович преди това е обслужвал информационно “Газпром” в Ниш.

Формацията е назначила и координатори по места срещу заплащане. Хора от други партии се питат дали се плащат осигуровки на наетите, или всичко минава по линия на “хонорари на ръка”.

От ПП са попилели и над 1 млн. лева за медийна кампания. Още при първата им предизборна кампания за влизане в 47-ото Народно събрание от ПП са пръснали 1,878 млн. лева за медийна реклама, показват данните от Сметната палата. Парите са от дарения.

Един от най-крупните дарители на формацията на Кирил Петков и Асен Василев бе Николай Събев, който даде 300 000 лева, а след това стана транспортен министър в правителството “Петков”. След изборите на 2 октомври Събев отказа да бъде депутат и се оттегли от политиката. Близки до него разказаха, че собственикът на куриерската фирма “Еконт” бил много разочарован от ПП и признал, че му е писнало да “хвърля лични пари на вятъра”.

Сред депутатите в парламента се коментира, че ПП са назначили деветима юристи, сред които е и Лена Бориславова, които трябвало да изготвят законопроектите на парламентарната група. Всички те получавали между 5 и 10 000 лева за юридическите услуги, а Бориславова им била шеф. Срещу новата ѝ оторизация били Асен Василев и Даниел Лорер, но Кирил Петков категорично отказвал да приеме със съображенията и на двамата.

Многото харчове и неразумни разходи принудили ръководството на ПП да започне да прибира т. нар. “представителни” на депутатите, които са 2/3 от заплатите им. Парите се дават на всеки народен представител да си назначи експерти и сътрудници, които да му помагат в законодателната дейност. От т. нар. “представителни” в касата на парламентарната група на ПП месечно влизат около 100 000 лева. Но те се оказвали крайно недостатъчни за огромните харчове. Затова от ПП се насочили спешно към търсене на нови финансови благодетели, който привличали с високи постове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай