Кой ще оглави НДСВ? Говори бивш министър

Милен Керемедчиев коментира и кабинета "Габровски"

Кой ще оглави НДСВ? Говори бивш министър | StandartNews.com

Кой ще оглави НДСВ? Това може да е Огнян Герджиков, Станимир Илчев или Соломон Паси, смята бившият зам.-министър на икономиката и бивш зам.- външен министър Милен Керемедчиев.

В ефира на Нова нюз той коментира въпроса дали Национално движение за стабилност и възход се завръща в политиката с оглед на факта, че Миглена Тачева е кандидат за вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието, и информацията, че формацията се готви за участие в евентуални предсрочни избори през март.

„Интересно е, че г-жа Тачева не е първото име. Имаше и кандидат за премиер от НДСВ – Николай Василев, при мандата на ИТН. Изключително уважавам Огнян Герджиков. Но в момента има голям глад за това познати и доказали се хора да се върнат и да помогнат. НДСВ изцяло прекъсна пъпната си връв с царя, променяйки името си. НДСВ все още стои като име – неопетнено от тежките скандали, които се заформиха след това. Може би има възможност да покаже някакво участие в изборите. Но аз не съм виждал партия, която е загубила възможността да влезе в НС – да се върне на бял кон. В българската история няма такава”, категоричен е той.

„Според мен ще има някакъв микс от познати лица в партията, които са имали добър политически живот и неопетнено реноме. Но трябва да има и нови лица. Много е важно да има лидер. Определено смятам, че професор Герджиков има лидерски възможности. Станимир Илчев също е сериозен фактор. Не бих се учудил, ако и Соломон Паси поеме партията”, подчерта Керемедчиев.

"Едва ли от партиите, които вече обявиха гласно, че няма да подкрепят кабинета „Габровски”, ще си променят за една нощ мнението, каквито и разговори да се водят и пред камерите, и задкулисно. По-важно е кои са партиите, които ще го подкрепят. Към момента две формации запазват мълчание, което може да е нещо и позитивно, и негативно", подчерта Керемедчиев по повод разговорите на парламентарно представените партии за това как ще гласуват на заседанието на НС в сряда, на което ще се гласува състава на кабинета на професор Николай Габровски.

„Партията на Стефан Янев твърди, че трябва да има правителство в тази криза, което не е никак малък аргумент. Това е и тезата на кандидат премиера. Това твърди и служебния премиер Гълъб Донев. Едва ли обаче ще има големи промени в нагласите на партиите. За мен наистина този интерес, който се прояви от медиите и от обществеността към всяка една от кандидатурите в кабинета – показва, че обществото ни има огромно желание да има правителство”, коментира още той.

Керемедчиев подчерта, че обществото ни е по-скоро настроено да не ходи на нови избори и да се намери компромис. Според него подкрепата за кабинета ще бъде с договорка между партиите, които ще гласуват „за”. „Едва ли ще има нещо черно на бяло подписано. По-скоро ще има  договорка за определени политики. Но това ще го видим във втория ешалон – при заместник министри, директори на дирекции, областни управители. Служебният кабинет проведе доста мащабна чистка на структурите, които бяха сложени от кабинета „Петков”. Явно ще станем свидетели на същото нещо. В крайна сметка се вижда, че ако състави това правителство – то няма да е пропрезидентско или пропартийно, а по-скоро ще се опита да се търси някакъв експертен състав. Но всеки един от тези министри носи някаква политическа дреха, макар тя в момента да стои на закачалката”.

И допълни: „С този ход се притъпява част от атаката, които би имала опозицията, защото в крайна сметка винаги може да се каже, че се плюе срещу хора, които са били част от техните редици”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай