Кой е проф. Даскалов, подгласник на Кирил Петков в Пловдив

Той е утвърден специалист в областта на безопасността и качеството на храните, развъждане и преработка на риба и рибни продукти

Кой е проф. Даскалов, подгласник на Кирил Петков в Пловдив | StandartNews.com

Тайнственият професор Даскалов, който Кирил Петков обяви за свой подгласник в листата на "Промяната продължава" в Пловдив, е проф. д-р Христо Даскалов. Той е роден в Първомай и утвърден специалист в областта на безопасността и качеството на храните, развъждане и преработка на риба и рибни продукти, болести на рибите и животновъдство. В момента проф. д-р Христо Даскалов е ръководител секция "Безопасност на храни" към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Малко преди това заемаше поста зам.-председател на Селскостопанска академия, пише Марица.

Завършва висшето си образование в Московската ветеринарна академия „К. И. Скрябина“, специалност „Ветеринарна медицина“ през 1985 г. Защитава образователната и научна степен „Доктор” по ветеринарна медицина във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина Стара Загора.

Научната си кариера започва като редовен аспирант по безопасност и контрол на храните. От 1989 г. до 2000 г. е главен асистент във ВМФ при Тракийски унверситет - Стара Загора. Същата година защитава доцентура по ветеринарно-санитарна експертиза и контрол на храните и ръководити  дисциплината „Биология, развъждане и болести на рибите“. Осем години по-късно ръководи на НРЛ „Салмонела, кампилобактер и антимикробна резистентност“ към Националния референтен център по безопасност на храните, а от края на 2011 г. е шеф на Националния център по безопасност на храните към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – структура към БАБХ.

Професор става през 2013 г. 

Проф. Даскалов има над 100 публикувани научни труда. Над 20 от публикуваните трудове са в най-реномираните световни списания по безопасност и качество на храните. Има над 350 цитирания в световната научна литература по безопасност на храните и проблемите на рибите. Той е автор на 4 учебника и учебни помагала. Ръководител на 15 научни проекта, 5 от които международни.

Владее свободно английски и руски език. Женен е с три деца.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай