Кокинов на тръни до вота

Кокинов на тръни до вота | StandartNews.com

13 май ще е денят Х не само за политиците, а и за градския прокурор на София Николай Кокинов. Той хвърли оставка, след като в петък бе публикувана порция пикантни СРС, подслушани при среща между Кокинов, експремиера Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Ден след вота магистратът ще бъде привикан пред Висшия съдебен съвет (ВСС), за да дава обяснения във връзка със скандалния разговор. От него става ясно, че Кокинов дава предварително резултатите от проверката на държавното обвинение в МВР. Освен това тримата обсъждат как да бъде измъкнат Найденов от наказателна отговорност за корупция и злоупотреба с власт.

"Николай Кокинов е подал оставка като административен ръководител на Софийската градска прокуратура, а не е подал оставка като прокурор", уточниха за "Стандарт" от ВСС. В петък, след изтичането на записите, магистратът прекара около час в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров. След това подаде оставка. Но засега отказва да коментира скандала публично. В петък пък ВСС излезе с кратко становище: "Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата."

Днес (б.р. понеделник) на заседанието на комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" към ВСС се очаква магистрати да се самосезират за поведението на Кокинов. "За започване на дисциплинарна проверка са необходими 5 подписа на членове на ВСС.

Ако това стане, ще привикаме г-н Кокинов да даде обяснения на следващото заседание на комисията. Предвид предстоящите празници това може да стане най-рано на 13 май", заяви за вестник "Стандарт" членът на ВСС и председател на етичната комисия Ясен Тодоров.

Ако се установи, че прокурорът е нарушил етичните правила, ще се образува дисциплинарно производство, което по закон трябва да приключи за 3 месеца. След това, ако ВСС прецени, че е виновен, го грози санкция. "Най-лекото наказание е забележка, а най-тежкото - уволнение", обясни Ясен Тодоров. Според Закона за съдебната власт, възможни са и порицание, намаляване на основното трудово възнаграждение от 10 до 25 на сто за срок от 6 месеца до 2 г., понижаване в ранг или в длъжност в същия орган на съдебната власт за срок от 1 до 3 г., освобождаване от длъжност като админисративен ръководител. "Преценява се вината, тежестта на нарушението и се налага адекватно наказание", допълни Ясен Тодоров. Според него е недопустимо да се предрешава съдбата на градския обвинител номер 1, но теоретично е възможно да бъде наложено наказание уволнение. Ако това стане, Кокинов е аут от съдебната система. Тогава възможностите пред него като юрист са да застане "от другата страна нa барикадата" и да бъде зачислен като адвокат. Друга възможност е да стане юридически консултант на фирма или ведомство. Възможно е да се захване и с преподавателска дейност.

Срещу Николай Кокинов се води още едно дисциплинарно производство - за нарушаване на случайния принцип на разпределение на делата. И в частност - при казуса за износ на ток от швейцарска фирма, ощетила държавната НЕК. Според запознати, във връзка с това дело, освен Кокинов, във ВСС вече са изслушани четирима прокурори. Заседанието на съвета е било преди седмица. Очаква се магистратите да кажат дали има доказателства за дисциплинарно нарушение от страна на бившия градски прокурор номер 1.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай