Каракачанов доволен от растящия бюджет за отбрана

Трета поредна година увеличаваме възнагражденията на военнослужещите с 10%, похвали се военният министър

Каракачанов доволен от растящия бюджет за отбрана | StandartNews.com

"Трета поредна година бюджетът за отбраната и въоръжените сили нараства. Последните 30 години отбраната беше нещо подценявано. Години наред се правеха само съкращения и се разпродаваше техника. Трета поредна година увеличаваме възнагражденията на военнослужещите с 10%", изрази задоволство министърът на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за БНТ.

По думите му премахването на задължителната казарма единствено е довело  до намаляване на българската армия. "Който не храни своята войска, храни чужда войска. Второ десетилетие около нас ситуацията не се успокоява, а става все по-сложна. Преди три години, когато станах министър, заплатата на военнослужещ беше 806 лева", добави той.

От неговите думи стана ясно също, че ще се ремонтират помещенията на военните, както и техниката. "Заложили сме в програмата доброволна военна служба за момичета и момчета. Следващият етап е преминаване към връщане на наборната военна служба", коментира Каракачанов.

"Не знам дали е имало грешка в превода, но според мен има грешка в мисленето на много европейски политици. Не можеш да разглеждаш Източна Европа като втора категория. Не можеш да кажеш, че не ни искаш нас или украинците, румънците. Да беше се разходил в някой от кварталите на Париж и да види тези имигранти са създали цели гета - там няма държавност, няма полиция", каза министърът на отбраната по повод коментара на френския президент Еманюел Макрон за българите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай