Карадайъ припомни стари грехове на Рашков

Председателят на ДПС коментира исканите от ГЕРБ оставки в МВР

Карадайъ припомни стари грехове на Рашков | StandartNews.com

Политическият коментар за исканите оставки на министъра на вътрешните работи и на главния секретар на МВР е, че служебният кабинет е постоянно в оставка - от указа на президента за назначаването му до момента, в който си тръгнат. Това коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента по повод исканите от ГЕРБ оставки на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и на главния секретар на МВР  - главен комисар Петър Тодоров заради убийството на българския граничен полицай.

Когато се избере редовният кабинет, служебният автоматично си тръгва. Така че народните представители, които призовават за оставки, по-скоро трябва да бъдат призовани от нас да съставят правителство, категоричен бе Карадайъ.

Лидерът на ДПС припомни законовото положение, че „служебният кабинет се назначава за конкретен период от време с единствената задача да проведе честни, прозрачни, демократични избори, съгласно правилата, приети в НС”. Всички други дейности при служебния кабинет са на втори план. Но това не означава, че служебния премиер и министрите не трябва да си вършат работата, подчерта Карадайъ.

Той настоя да си припомним ситуацията с мигрантската вълна и състоянието на границата назад във времето. „Не зная доколко и как се е променила картината през последните два месеца. Трябва да видим каква е персоналната вина на който и да било от министрите. Защото, доколкото аз наблюдавам, картината не е кой знае колко по-различна от последната една година. Тенденциите са, че се отива към по-лошо“, заяви Карадайъ.

И подчерта: „Трябва да видим на кого са конкретните пропуски. Мисля, че в конкретния случай малко прекаляваме“.

Лидерът на ДПС припомни и поведението на предишния вътрешен министър Бойко Рашков по време на предизборните кампании през 2021 г., както и професионалната дейност на МВР. „Ние помним и едни други министри, които като политически лица се месеха в професионалната дейност на полицията и я превръщаха в партийна милиция. Може би затова остава впечатлението, че министърът на вътрешните работи се занимава с професионалната дейност на полицията. Не е точно така“, заяви Карадайъ.

„Ако министърът на вътрешните работи е излязъл извън компетенциите си, както един друг министър на вътрешните работи излизаше извън компетенциите си, може би трябва да се разгледа каква е вината на министъра“, допълни той.

И уточни: „Обратно обаче – министърът не е полицай. Не смесвайте с онзи, предишния министър, на когото явно детската му мечта е била да бъде милиционер и видяхме какво направи с милиционерските си разбирания и нагласи.”.

Карадайъ мотивира тезата си с обяснението: „Министърът има точно определени и ясни функции според закона. Полицията има точни и ясни правомощия. Това е тежко криминално деяние, затова престъпниците трябва да си носят последствията. Но каква вина има министърът в конкретния случай самият аз не съм запознат“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай