Кандидат-кмет раздава книги срещу смет

Кандидат-кмет раздава книги срещу смет | StandartNews.com

Стефан Радев е готов с рецептата за Сливен - инвестиции, инвестиции и пак инвестиции

Той направи нещо нетипично за нашенски кандидат-кмет. Цял един ден подарява нови книги срещу пластмасови и хартиени отпадъци. Стори го на ларгото в Сливен, където общува с много хора. И млади, и стари, и по-бедни, и по-заможни. Но всички четящи. За 43-годишния Стефан Радев допирът до книгата е нужен като въздуха и водата за всеки човек. "Обичам да чета, правя го и като работя, и когато почивам. Всъщност, хобито ми е да чета", казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Сливен. В свободното си време той предпочита географската литература и най-новата история на България. Наскоро Радев открива, че Сливен е имал генерал, който е бил министър в две правителства, но името му е почти неизвестно за широката публика. Докато работи, той следи съвременните тенденции в развитието на икономиката по цял свят.

Стефан Радев е завършил икономика във Варна и счетоводство в София. Дипломиран експерт-счетоводител е. Ползва се с добро име като независим одитор. Бил е мениджър на големи фирми. Радев свободно ползва английски език, който усвоява в езикова гимназия "Захарий Стоянов" в родния си Сливен.

"В подготвителен клас цяла година учихме в една стая, а над дъската стоеше надпис на английски, който в превод звучи така: Това, което въобще си струва да го направиш, си струва да го направиш добре". Тези думи първо само ги преведох, но после, с течение на времето, се превърнаха в мое символ верую, което се стремя да спазвам винаги", каза Стефан Радев.

Той се включва в битката за Сливен след сериозен размисъл. "Имам сили да помогна на родния си град, който е в дъното на всички класации. Искам да видя Сливен отново на икономическата карта на България и имам своята рецепта - инвестиции, инвестиции и пак инвестиции. Те отварят работни места, завъртат парите и движат икономиката, затова е нужен управленец, който да привлича инвеститорите", заявява икономистът.

Стефан Радев не може да си представи живота без използването на компютър и мобилен телефон. "В това отношение не съм по-различен от всеки съвременен човек", твърди той.

Като малък обаче сегашният кандидат за кмет обича да бяга след топката. "Никога не станах спортист, но пък редовно посещавах мачовете на АФД "Сливен". Спомням си, че беше голяма еуфория, когато отборът ни спечели купата на България. Тогава всеки уикенд градът се изнасяше или на футболен мач, или на баскетболна среща", спомня си Стефан Радев.

В романтичните ученически години той не пропуска селскостопанска бригада. "Ходихме и през лятото, и през есента. Днес си мисля, че онези бригади бяха чудесен тиймбилдинг. От ученическите ми години са и най-трайните приятелства, които ми останаха за цял живот", заявява Радев. Който е благодарен на своите родители за възпитанието, получено от тях. "Майка ми Мери Радева и баща ми Никола Радев бяха археолози. Научиха ме да бъда самостоятелен, да отстоявам мнението си, без да обиждам и мачкам хората. Баща ми се спомина преди години, но още е жив в спомените ми и разказите на негови приятели. Майка ми пък е най-скромният човек, когото познавам. Гордея се, че миналата година тя получи една от големите награди на Сливен - "Д-р Иван Селимински", която се дава за принос в краеведческата дейност, споделя кандидатът за кмет. С умерения си и приветлив тон той е желан събеседник. Рядко се изнервя и винаги запазва самообладание. Ядосва се най-вече на бездушието и безхаберието. "Сравнително лесно прощавам грешки, ако те са плод на усилена работа. Ако обаче открия бездушие, наистина се ядосвам много", твърди Стефан Радев. И признава, че обича срещите с приятели след края на тежък ден, в който е изпълнил набелязаните задачи. Обича и добрата храна, особено ако е приготвена от майка му. Нейните мусака и пълнени чушки не заменя за нищо на света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай