Кампания на плажа плаши партиите

Кампания на плажа плаши партиите | StandartNews.com

И Курбан Байрам ще играе в сметките за предсрочния вот

Кога ще гласуваме за 43-то Народно събрание? Този въпрос терзае всички партийни централи, след като миналата седмица ДПС вдигна залозите в родното политическо казино, като сложи на масата три възможните дати за извънредния вот.

Лютви Местан посочи вероятните варианти - избори "2 в 1" през есента на 2015 г., избори следващата пролет или още тази есен. Движението уточни, че най-предпочитаната от тях възможност е в края на ноември или началото на декември т.г. Датите, които се побират в тези рамки, са 30 ноември или 7 декември. Местан посочи, че неудобството на този вариант е, че се пада по средата на приемането на бюджета от Народното събрание, което обаче

не е болка за умиране

Миналия петък Сергей Станишев не даде яснота върху мнението на БСП, но допусна извънредните избори да се проведат още по-рано, за да може следващите управляващи сами да изработят бюджета за 2015 г. Червеният пленум днес се очаква да вземе решение за започване на преговори около графика с оставката на кабинета "Орешарски" и насрочването на вота. Възможно е обаче социалистите да излязат с концепция за удължаване на живота на правителството и да не желаят на този етап да обсъждат неговото сваляне.

Освен ДПС със своя оферта излезе и "България без цензура". Николай Бареков иска изборите да се проведат на 26 октомври, тъй като при гласуване през декември новата власт ще бъде принудена да изпълнява бюджет, заложен от старата.

Дясната опозиция в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок призовават към незабавна оставка и избори във възможно най-кратки срокове. Изгряващият проект на Георги Първанов пък се обяви за избори след края на септември, тъй като по-ранен вот според тях ще доведе

масови манипулации и купуване на гласове

Отговарят ли желанията на възможностите?
Рязкото влошаване на отношенията между БСП и ДПС, които взеха взаимно да саботират парламентарните си действия, подсказват, че плановете за избори след година или година и половина, вече са нереалистични. Затова е най-логично основните политически сили да проведат консултации при президента Росен Плевнелиев за насрочване на вота. По същия начин след оставката на Бойко Борисов, подадена на 20 февруари м.г., големите партии бързо постигнаха съгласие 41-вият парламент да бъде разпуснат на 14 март, а гласуването да се състои на 12 май.
Каква е процедурата?

След подаване на оставката на Пламен Орешарски президентът е длъжен да възложи на кандидат-премиер от най-голямата парламентарна група - ГЕРБ, да състави кабинет в едноседмичен срок. Бойко Борисов вече обяви, че няма да се възползва и

ще върне веднага мандата на Плевнелиев

След това държавният глава ще даде мандата на втората по численост група - БСП. Ако и те не успеят да съставят кабинет, Плевнелиев трябва да предостави последния шанс на някоя от останалите две партии по свое усмотрение - ДПС или "Атака". Местан обаче също вече отсече, че няма да подкрепи нов кабинет в рамките на този парламент, което прави невъзможна каквато и да било комбинация.

След като са изчерпани всичките описани в конституцията варианти, президентът трябва да назначи служебно правителство, едновременно с това да разпусне парламента и да насрочи вот не по-късно от 2 месеца.
При това положение става ясно, че за да се проведе гласуването в края на ноември или в началото на декември, както иска ДПС, трябва реално екипът на Орешарски, макар и в оставка, да работи до края на септември или началото на октомври. За да се получи предложеният от Николай Бареков дневен ред и вотът да бъде на 26 октомври, пък е необходимо Народното събрание

да хлопне кепенци в края на август

Ако пък се пристъпи към предпочитания от ГЕРБ и Реформаторите сценарий за незабавно оттегляне на екипа на Пламен Орешарски от властта, изборите ще се паднат в края на август или в началото на септември. Да се провежда предизборна кампания и гласуване в разгара на сезона на лятната ваканция е неудобство, което всички партии ще се постараят да избегнат. Стотиците хиляди отпускари и сезонни работници в курортите и селското стопанство едва ли ще се разбързат да се приберат по родните си места или да си вадят удостоверения за гласуване. В края на лятото в чужбина ще бъдат и гурбетчиите, заети със земеделие и животновъдство.
Освен това подготовката на вота ще изисква

пълна мобилизация на държавните и общински органи

които например ще трябва да съставят избирателни списъци и удостоверения за гласуване на друго място, както и да се заемат с техническата подготовка на вота.

Изборът на подходящ за разходка до урните ден зависи и от специфични съображения на технолозите - сегашният кабинет зарадва въдичарите като откри официално риболовния сезон на 25 май, което обаче не подобри резултатите на партията победител. Вероятно БСП ще опитат да договорят максимално късна дата за вота, за да успеят да номинират българския кандидат за еврокомисар през септември-октомври. Обратно, опозицията ще иска на всяка цена да осуети подобна възможност и да наложи избора на член на Еврокомисията да бъде направен от новите управляващи. В сложните сметки вероятно ще се калкулира и мюсюлманският празник Курбан Байрам. Тази година ще бъде на 4-6 октомври и при съвпадение с изборите може да даде тласък на ДПС. Тъй като традиционно много изселници се връщат в България за празника.

Бюджетът диктува ранни избори

Кольо Колев,
"Медиана"

Предсрочните парламентарните избори ще се проведат или в края на септември, или в началото на октомври. Причината е, че евентуален вот през ноември или декември ще създаде големи проблеми с приемането на бюджета.
За да се спази този график, премиерът Пламен Орешарски ще трябва да обяви оставката си до края на този месец. След това десетина дни ще отнеме въртележката с мандатите, които президентът възлага и ще получава откази. После Плевнелиев ще получи около десетина дни за съставяне на служебния кабинет, което ще рече, че парламентът ще бъде разпуснат някъде в дните след 20 юли. При това положение от 20 септември нататък пък ще бъде насрочената дата на предсрочните избори.
Краят на септември - началото на октомври, е добро време за избори. Отпуските са свършили, реколтата е прибрана - животът следва обичайния си ритъм. За турците, които са заети в строителството, да речем, е по-неприятно, тъй като строителният сезон не е свършил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай