Искаме българско място на Божи гроб

Искаме българско място на Божи гроб | StandartNews.com

Йерусалим. България е направила постъпки за придобиване на място на Божи гроб, научи "Стандарт". Става дума за няколко квадратни метра земя близо до святото място в самия църковен комплекс в Ерусалим.

Сега там има само кръст. България чака отговора на израелските власти по казуса. Досега страната ни не е успявала да придобие място за наша църква в Божи гроб. Заради интензивните контакти с израелското правителство надеждите са, че това може да стане факт.

Българите са единственият православен народ без свое духовно място в Ерусалим. Българите единствено сред славяните са имали свое храмово пространство непосредствено до Божи гроб още по времето на Първото българско царство. С течение на годините обаче духовенството ни в Светия град изглежда не е могло да поддържа финансово храмово пространство край Гроба Господен и то е преминало в ръцете на друга църковна общност.

София ще поиска още мемориални плочи на българи, спасявали еверите по време на Холокоста, да бъдат сложени в мемориалния комплекс "Яд Вашем", научи "Стандарт" от правителствени източници. Сега България има 21 мемориални плочи в мемориала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай