Идеи: Биг Брадър и коли за вота

Идеи: Биг Брадър и коли за вота | StandartNews.com

Гласуването да може да се гледа в реално време от всяка точка на света. Това предлага ДПС в промени в Изборния кодекс. Идеята е да бъдат поставени камери на входа на избирателните секции и над масата на която работи избирателната комисия. Те да излъчват в реално време и всеки, който пожелае да може да види кадрите от сайта на ЦИК.

Според Хамид Хамид това няма да струва много скъпо и такава практика съществува дори в Русия, Казахстан и Азербайджан. ЦИК трябва да поддържа сървър, което не е много трудно. Освен това камерата над входа на избирателната секция ще служи за противодействие на търговията с гласове, а вътре в избирателната секция - срещу машинациите по протоколите. Ще се снима включително броенето на бюлетините и попълването на секцонните протоколи

Днас в 18.00 часа изтича крайния срок за подаване на предложения за промени в Изборния кодекс. "Ще обсъдим всички постъпили предложения", увери шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Като най-екзотични към този момент се очертават идеите на депутата на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който на работно заседание на парламентарната група вчера е предложил стимулиране на избирателите и е намекнал, че това може да стане чрез томбола с материални награди

Идеята обаче не срещна подкрепа от нито една парламентарна група. "Неща като хладилник и пералня са нещо несериозно. По-добре е да се мисли за данъчни облекчения за гласуващите", посочи Димитър Делчев от РБ.

БСП и ДПС се обявиха против. 

С томбола ще стимулират избирателната активност

Патриотите ще смекчат тежестта на задължителното гласуване с томбола. Вместо санкции сега те предлагат гласувалите да бъдат награждавани. "Какви ще бъдат наградите зависи от това какъв награден фонд може да бъде отделен", посочи председателя на ВМРО Красимир Каракачанов. "Ако се отделят 1 млн лв, представяте ли си колко автомобили са това", посочи той. Възможно е да има и по-малки парични награди, а закупуването на автомобили може да стане чрез обществени поръчки.

Според него при българина санкциите винаги имат обратен ефект, затова е по-добре хората да бъда стимулирани и измежду гласувалите да се изтеглят печеливши.

По думите му това не е хазарт защото спортният тотализатор не е хазартен. "Хазарт би било ако оставим институциите в страната - президент, парламент, кметове и общински съветници да се избират от купения и корпоративния вот", изтъкна той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай