ГЕРБ внесе вот на недоверие към кабинета

ГЕРБ внесе вот на недоверие към кабинета | StandartNews.com

София. ГЕРБ внесе вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Вотът на недоверие е заради политиката в сектор инвестиционно планиране.

Частични вотове на недоверие ще бъдат внасяни през най-кратки периоди от време, поясни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

„Дълго обсъждахме какъв да е вотът. Стигнахме до решението да бъде по определена политика – въобще няма политика в това министерство. Не знам дали същото не може да се каже и за цялото правителство. Проблемът е, че няма политики, но това е най-абсурдният сектор. Колебаехме се дали да бъде по цялостната политика, каквато няма, но все пак факт е, че сме внесли частичен вот. Такива ще бъдат внасяни през най-кратки периоди от време, ако не ни освободят от този ангажимент, като правителството си подаде оставката", посочи Главчев.

„Надяваме се, да не внасяме много такива вотове. Внесохме в определена политика. Предстои да продължаваме с този начин на внасяне на вотове", добави той.

Първоначално от ГЕРБ обявиха, че вотът на недоверие ще е за цялостната политика на кабинета "Орешарски". След критики от страна на лидерите на ДСБ Радан Кънев и "Движение България на гражданите" Меглена Кунева и след разговори с представители на "Протестна мрежа" парламентарната група на партията решила да внесе серия от вотове по различните секторни политики, като се започне с провала на Министерството на инвестиционното проектиране, за което, по думите на Борисов, още не се знаело какво ще работи.

ГЕРБ изложиха мотивите си за вота на недоверие, като посочиха, че за изминалите 110 дни управление правителството провежда хаотични политики и се занимава с политически реваншизъм, чистки и назначения на некомпетентни кадри. Според вносителите на вота близо четирите месеца във властта на кабинета "Орешарски" са довели до:
"- хаос и пълно блокиране на администрацията – вече четвърти месец нямаме работеща структура с ясно разграничени правомощия и компетенции, в т.ч. не е приключил изключително времеемкият процес по изготвяне и промяна на подзаконова нормативна база;
- директна намеса в правомощията на органите на местна власт, следствие от вменените на Министерство на инвестиционното проектиране компетенции да съгласува и одобрява подробни устройствени планове и инвестиционни проекти и да издава разрешения за строеж за инфраструктурни обекти с индикативна стойност над 10 000 000 лв. Промяната е в грубо противоречие с принципа на децентрализация, тъй като общините се лишават от правото да водят самостоятелна местна инвестиционна политика. А не е ли това сериозно противоречие с плана „Орешарски", в който процеса на децентрализация е един от основните приоритети?
- забавяне изпълнението на редица инфраструктурни проекти, поради липсата на оправомощен административен орган (по приемането на обектите, по съгласуването или одобряването на проектите) в целия този хаос по трансформиране на министерствата, което може да се окаже фатално за успешната им реализация (и особено на тези, финансирани със средства от ЕС);
- налице е риск от провал в един от чувствителните сектори, а именно жилищния сектор, с изкуственото разделяне в двете министерства на политиката (жилищната политика е в ресора на МИП) и на един от инструментите за постигането й (проектът „Енергийно обновяване на българските домове" остава в МРР);
- раздуване на администрацията и увеличаване на административната тежест, което отново е в абсолютно противоречие с плана „Орешарски";
- в застой вече четвърти месец е развитието на кадастъра – един от декларираните приоритети на кабинета и специално на новото Министерство на инвестиционното проектиране"

"Гласуването на вот на недоверие е въпрос на национална отговорност и крачка напред за излизане от политическата и икономическа криза, в която с помощта на Атака ни поставиха БСП и ДПС", завършват мотивите на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай