Събота,

ГЕРБ дава на прокурор кмета на Кърджали заради застрояване на зелена площ

От: Failed to load user -
1142
ГЕРБ дава на прокурор кмета на Кърджали заради застрояване на зелена площ
A
A
A

Кметът Хасан Азис е нарушил закона и е извършил документна измама, издавайки разрешение за изграждане на търговски обект върху зелена площ в кв."Байкал", алармират от ГЕРБ. Става дума за монтаж на сглобяем павилион тип ЛОК на площ от 220 кв.м върху общински терен без предварително изготвена и одобрена от главния архитект схема и без съгласието на собствениците на съседния имот, информират от пресцентъра на ГЕРБ.

Жителите на квартала са събрали 90 подписа срещу започналото неправомерно застрояване, които са внесли в приемната на народния представител Цвета Караянчева. Тя е категорична, че ще сезира прокуратурата за допуснатото грубо нарушение на Закона за устройство на територията, който забранява използването на озеленени площи за други цели, и на Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на градското обзавеждане, според която разрешенията за поставяне се издават от главния архитект, а не от кмета на общината, а площта на преместваемите конструкции не трябва да надвишава 4 кв.м. Подписаният от кмета документ е от 20 май 2014 г и е издаден в полза на местна фирма-доставчик на хранителни продукти за детските заведения, на която общината дължи пари. Година по-късно, през март 2015 г, без търг, каквато е процедурата за отдаване на имоти публична общинска собственост, с въпросната фирма е сключен договор за ползване на терена, върху който се твърди, че „е поставена временна постройка тип ЛОК".

Изкопните работи обаче започват едва тази пролет и предизвикват спонтанната протестна реакция на местните жители. Хората са категорични, че няма да позволят застрояването на тревната площ и ще настояват виновните да понесат отговорност. Цвета Караянчева ще внесе сигнал в прокуратурата и ще иска спешна проверка по случая.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички