Габровски проговори. Кой го съветвал за избора на министри

Засичал от няколко източника информация за имената в проектосписъка му на МС

Габровски проговори. Кой го съветвал за избора на министри | StandartNews.com

Проф. Николай Габровски разкри подробности от кухнята за поканата, която е получил за премиер и за избора на министри. 

Той разкри, че лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го е поканил за поста. Съвети номинацията на министри пък получавал от вицепремиера Томислав Дончев. Някои от предложените познавал лично, с други се запознал сега. 

"Бойко Борисов ми се обади, да, покани ме на разговор, в който изложи своето виждане, че не желае да направи партиен кабинет", съобщи пред бТВ Габровски. Борисов му обяснил още, че ГЕРБ трябва да се отдръпнат назад и партийната конфронтация да намалее.

Габровски призна още, че изборът на министрите в проектокабинета е негов, но получавал съвети и от Томислав Дончев, както и от представители на други политически сили. Отказа да разкрие имената и партиите.

"Някои от тях ги познавам лично, някои от доста отдавна, някои ги срещнах за първи път сега", каза той за кандидат-министрите. И обясни, че е засичал от няколко източника информация за лицата в проектосписъка му на МС.

"Консултирал съм се с различни източници от различен спектър на политическото пространство. Профилът на тези хора е на професионалисти, които от първия ден могат да започнат да работят", добави Габровски като аргумент, че е търсил хора с административен опит.

В коментар на критиките на ПП спрямо бившия шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов, номиниран сега за енергиен министър, Габровски нарече несериозни твърденията им за злоупотреби от 1 милиард.

"Обективната информация, с която разполагам, е, че по времето, когато той е бил в "Булгаргаз", това е била една стабилна компания, която е работила с ясни правила. Експертният профил на Николай Павлов беше добър и ми беше потвърден от различни източници", категоричен беше професорът, номиниран за премиер.

Габровски допусна още, че няма нагласа кандидатурата му да остане валидна и при третият мандат, тъй като тогава очаква да се засили политическата атака. Габровски призна, че най-големият му страх е да влезем в спирала от избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай