Експерт отсече! Защо не влизаме в Шенген

Говори Милен Керемедчиев

Експерт отсече! Защо не влизаме в Шенген | StandartNews.com

Австрия няма да допусне България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство преди промяна в цялата система, по която то функционира. Това каза канцлерът на Австрия Карл Нехамер след среща с българския премиер Николай Денков.

A нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че Нидерландия ще вдигне ветото за Шенген при положителна оценка на Европейската комисия, но положителна оценка на EK вече от години има.

"Mониторингът върху двете страни - Румъния и България, на тема "Правосъдие и вътрешен ред" също беше свален. Така че всичко това дава основание на премиера Рюте да вдигне това това вето, но тук имаме една особеност, която е специфична за Нидерландия - знаете, че те са в предизборна кампания и с предстоят избори. Тоест в момента господин Рюте изпълнява функцията на служебен министър-председател, а по Конституция служебното правителство на Нидерландия няма право да подписва дългосрочни договори, които да приемат да поемат отговорност на страната си към друга", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Според него декември е "затворена врата" и за двете страни.

"Дори и Нидерландия да вдигне ветото, тя няма да има право да подпише споразумението за приемане на България и Румъния в Шенген, докато не влезе ново правителство след избори. Рюте очаква доклада, който Европейската комисия прави за всяка вече една страна относно напредъка на в сферата на "Правосъдие и вътрешен ред", което България със законодателните промени, които са заложени, да бъдат приети от това Народно събрание, трябва да отговори на всички изисквания и критики относно контрол върху главния прокурор", поясни Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че до края на тази година не трябва да бъдем оптимисти.

"Не знам колко пъти трябва да получим "Не", за да разберем, че стратегията, която имаме в момента не само в правителство и няколко назад, е погрешна. Това, което правим, се вижда, че е в разрез на общоевропейската политика. Румъния има абсолютно различна стратегия за преговори и разговори с Европейската комисия. Тя фигурира още от времето, когато преговарящи за членство в Европейския съюз, а тя тогава всъщност имаше политиката на Полша, която се противопоставяше на всички политики на Европейската комисия, които са в противовес на нейната вътрешна политика", припомни бившият зам.-министър.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай