Дончев:Борисов няма да върне Бисер Петков на поста

Томислав Дончев не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков

Дончев:Борисов няма да върне Бисер Петков на поста | StandartNews.com

"В демокрацията е напълно нормално различни обществени групи да изразяват различни позиции", заяви в интервю за БНР вицепремиерът Томислав Дончев по повод появилите се протести от различни организации срещу оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Той заяви, че не очаква премиерът Бойко Борисов да върне Петков на поста министър, след като самият Борисов поиска и получи оставката му.

"Не мисля, че има конкретен случай, особено от последните дни, което да е причина за това решение на премиера", каза Дончев.

Според вицепремиера мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика.

"От един министър се очаква да бъде и политически говорител. Наред с добрите неща, които се случиха, в обществото се разразиха и немалко драми, някои от които не успяха да бъдат обговорени достатъчно адекватно публично, една от тях тече и в момента - създадената почти масова обществена психоза, че някой има намерение да взема децата на българите и да ги праща не знам къде", коментира още той. Според Дончев тази тема не е била обяснена достатъчно добре не само от социалното министерство, но и от Министерството на образованието, здравното министерство, народните представители и от целия кабинет.

"Да си на министерска позиция и да си само експерт, означава да не използваш целия потенциал на позицията", категоричен бе вицепремиерът Дончев и обясни, че министърът трябва да прави политики и с публични послания: "Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон".

Томислав Дончев не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков на поста министър на социалната политика.

Вицепремиерът заяви, че да се правят промени в правителството не е нов момент в политиката.

Бюджет 2020

"Нямам очаквания да има проблем с приемането на Държавния бюджет за 2020-а година", заяви Дончев. Той уточни, че няма промяна в политиката на правителството, от гледна точка на основните му приоритети, и затова не се предлага различен бюджет от предлаганите в предишни години.

"Всяка критика трябва да бъде чута и осмислена. Не е имало бюджет, който да е приет с пълен консенсус", коментира той.

Срещата Борисов - Тръмп

"Тези срещи отварят много възможности. Въпрос на достатъчно упорство и добре премерени действия на правителството, за да доведат до резултат. Сферите са енергетиката, сигурността и икономическото сътрудничество", каза Томислав Дончев. Според него за енергетика се разсъждава обикновено в идеологически категории - "по координатната система Изток - Запад". Той уточни, че газовата карта на Европа се променя динамично, вече има гъвкави решения.

"Ключовите думи са конкуренция и диверсификация", заяви Дончев и уточни, че умните правителства се опитват да осигурят конкуренция, а това означава избор, но това означа и сигурност.

Прокуратурата и КПКОНПИ

"Тези органи - прокуратурата и КПКОНПИ - са само част от инструментите, които трябва да борят корупцията. ... Те трудно биха могли да се справят без сътрудничеството на различни държавни служби", коментира вицепремиерът.

"За да стигнем до състезание с един кандидат (Иван Гешев за главен прокурор - бел.ред.), до голяма степен вина има процедурата. Ако акцент е бил сложен върху състезателността, е трябвало да бъде отворена възможност повече типове институции, дори граждани да излъчват кандидати. Това с алтернативен кандидат, оставен на правителството, е много спорна, да не кажа - опасна конструкция", заяви Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай