Депутатите решиха съдбата на "Държавната петролна компания"

Гласуване на първо четене

Депутатите решиха съдбата на "Държавната петролна компания" | StandartNews.com

Народните представители разгледаха и гласуваха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, внесен от Министерски съвет. Предложението на вносителите беше Държавно предприятие „Държавна петролна компания" да бъде закрито поради това, че съществуването ѝ е необосновано от гледна точка на икономическата логика. Със 127 гласа "за" депутатите приеха закриването на предприятието на първо четене, предаде БГНЕС.

При гласуването на първо четене "за" гласуваха 127 депутати (36 от ГЕРБ-СДС, 39 от ПП-ДБ, 34 от "Възраждане", 13 от ДПС, 15 от БСП и 10 от ИТН), "против" гласуваха 2 депутати от ГЕРБ-СДС, а "въздържали се" гласуваха 18 народни представители от ГЕРБ-СДС.

Според вносителя, пазарът на горива в България оперира в условия на редица дефицити. Те обаче са концентрирани в областта на недостатъчно ефективния и ефикасен контрол, а не в аспекти, свързани с липсата на конкуренция. Поради тази причина участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка.

Направените анализи сочат, че съществуването на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България. Създаването на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” не е обусловено от необходимост за удовлетворяване на конкретен обществен интерес, а участието на държавното предприятие на свободния пазар на горивата не е обусловено от идентифициран „провал“ на пазара, който да налага държавна намеса.

Не съществуват достатъчно добре обосновани икономически или такива от обществена полза аргументи, които да предполагат по-ефективното упражняване на държавната политика от страна на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” в сравнение с Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. С оглед на тези съображения се предлага Държавно предприятие „Държавна петролна компания” да бъде закрито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай