Депутат от Промяната разкри какво ще се случва с шефовете на БНБ

Бъдещият управител на БНБ сам ще избере своите заместници

Депутат от Промяната разкри какво ще се случва с шефовете на БНБ | StandartNews.com

Бъдещият управител на БНБ сам ще избере своите заместници, ще ги представи пред парламентарната комисия, след което ще бъдат гласувани в пленарната зала. Така Венеция Ангова от "Продължаваме промяната-Демократична България" отговори пред БНТ на въпроса дали Андрей Гюров от ПП и Петър Чобанов от ДПС ще бъдат предложени за подуправители на Българската народна банка.

"Конкретните личности нямат значение. Най-важното е гуверньорът и подуправителите на БНБ да ни водят в правилната посока. За нас това е влизането в еврозоната", заяви народната представителка.

Тя добави, че от ПП-ДБ са подложили на "кръстосан разпит" номинирания за управител на БНБ Димитър Радев и вярват, че той ще придвижи страната ни към еврозоната.

Ангова изтъкна още, че ДПС не е третият партньор в правителството, както твърдят останалите опозиционни партии.

"Това е едно нестандартно мнозинство и да - на нас ни е дискомфортно, но го правим, за да бъде комфортно на хората. Ние не сме с ДПС и ДПС не е третият партньор в правителството. ДПС е парламентарна група, която подкрепя управлението - то е на ПП-ДБ в координация с ГЕРБ. Но това не е по любов. Това че ДПС подкрепя правителството, е техен избор и тяхно решение", посочи тя.

Венеция Ангова обясни и защо от ПП-ДБ са подкрепили номинациите на ДПС за председатели на комисии и така движението е получило 5 ръководни поста. "Ние решихме, че като управляващи няма да предлагаме ръководства - имаме две комисии и половина. И когато ние не предлагаме ръководства на комисии, подкрепяме единствената кандидатура, така че да не бъдат ръководствата на всички комисии в обхвата на Росен Желязков", заяви тя.

БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" сами абдикираха от избора на ръководствата на парламентарните комисии, смята Ангова. "Видяхме, че напуснаха зала и даже останаха три комисии без ръководство. Те можеха да предложат председатели за тях", изтъкна тя.

Относно кандидатурата на Димитър Главчев за председател на Сметната палата, Ангова заяви, че от ПП-ДБ все още не са решили дали да го подкрепят. Преди да решат ще потърсят от него гаранции за начина, по който ще си върши работа.

За НЗОК Ангова коментира: "Сглобката проскърца при избора на управител на НЗОК, но това е чудесно, защото ни даде възможност да рестартираме процеса по избор и да намерим най-добрия кандидат за здравната каса".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай