Денков с голямо разкритие! Защо българите се чувстват като заложници

В момента имаме проевропейско правителство, един от приоритетите ни е да бъдем приети в Шенген

Денков с голямо разкритие! Защо българите се чувстват като заложници | StandartNews.com

Източник: БТА

Реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген няма, заяви премиерът Николай Денков в интервю за австрийската обществена телевизия ORF.

Според него ако позицията на Австрия не се промени, българите ще бъдат разочаровани и то с основание, както и ще се създаде нестабилност на Балканския полуостров.

"България е изпълнила техническите изисквания за Шенген преди повече от 10 години. Федералният канцлер на Австрия беше категоричен, че няма проблем с България и Румъния, а с това как работи самото Шенгенско пространство. Но ако няма проблем с България и Румъния, защо ние сме наказвани за тези проблеми, които не са създадени от двете държави. Така че не е просто трудно, а невъзможно да се обясни на българите защо сме в тази ситуация. Тяхното разочарование ще бъде оправдано и те заслужават обяснение защо това се случва и защо Австрия има тази позиция без да има аргументи за нея", каза Денков.

Според премиера нашата граница е добре пазена към днешна дата. Оградата е ремонтирана няколко пъти и работи. "Нека всеки, който се интересува да дойде да види подобренията, направени през последната година", призова той.

"Така че, не мисля, че проблемът е нашата граница. Не мисля, че имаме проблем с търсещите убежище. По-скоро това е вътрешен проблем за Австрия как да оцени какво е добро за ЕС и за самата Австрия", подчерта Николай Денков.

"Както съм казвал, чувстваме се като заложници на дебата между Австрия и Европейската комисия, отколкото да сме виновни за нещо, което да пречи на влизането ни в Шенген", припомни министър-председателят.

"В момента имаме проевропейско правителство, един от приоритетите ни е да бъдем приети в Шенгенското пространство. Ако тези няколко месечни усилия не бъдат оценени от Австрия, разбира се, това ще предизвика разочарование и въпроси защо се случва по този начин и каква е ролята на Австрия тук", казва Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Protuncho
преди 5 месеца

Не го проумяха. Австрия и Нидерландия казват нещо много просто. Инжнерите са ни супер - технически нещата са готови от 10 години вече. Фуражките ни обаче са МЕГА ПРОБИТИТИ - не пазят защото са с манталитет на сталинисти

Откажи