Декларация спасява съдебната реформа (ОБЗОР)

Декларация спасява съдебната реформа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Предложенията на АБВ бяха неглижирани от правосъдното министерство, каза Първанов

С приемането й ще дадем важен знак за българския народ и партньорите в Брюксел, заяви премиерът

Премиерът Бойко Борисов е възложил на юристите от ГЕРБ изготвянето на парламентарна декларация, която да бъде гласувана от депутатите за продължаването на съдебната реформа. Това стана ясно след срещата на Борисов с президента (2002-2012) Георги Първанов и депутатите от АБВ. В документа, който народните представители трябва да гласуват, ще бъдат заложени трите основни стълба за промените в конституцията, отбеляза министър-председателят. Консенсусният документ ще бъде предложен за съгласуване на парламентарните групи, а в него ще бъдат разписани засилване ролята на инспектората, разделянето на колегията на две и прекият избор на съдиите и прокурорите.

"В следващите години това би дало сериозен тласък в кариерното развитие и в начина, по който всеки ще може да защити своята теза при избора на най-добри съдии и прокурори. Ако това се случи, ще бъда много признателен и благодарен", обобщи Борисов.

"Съдебната реформа е една от многото, но важни за кабинета. Специфичното при нея е, че изисква и промяна в конституцията. Такава промяна се прави с много гласове и ние имаме нужда от парламентарна подкрепа. Това е важен знак и за българския народ, и за нашите партньори в Брюксел", подчерта още министър-председателят. Борисов специално отбеляза, че "има много елементи и детайли, които в бъдеще могат да се изчистят".

"Ще бъда благодарен, ако в петък всички парламентарно представени партии съумеем по трите основни точки да намерим необходимото съгласие. Затова са ни нужни минимум 160 гласа", подчерта премиерът. "Изтеглянето на проектозакона ще ни забави с поне един месец и нещо във времето", коментира Борисов първоначалното предложение на АБВ.

"Срещата ни е един знак, че съдебната реформа по начина, по който някои я инициираха и се опитаха да я реализират, е в задънена улица", заяви от своя страна Първанов. "Министър-председателят се опитва да спаси онова, което е възможно в ситуацията. Стигна се до това положение, защото имаше слаб експертен потенциал и едно очертано арогантно поведение от страна на вносителите и онези, които се явяваха адвокати на реформата", заяви директно лидерът на АБВ.

И уточни: "Имам предвид реформаторите". "Съжалявам, че казвам тези думи в присъствието на министър-председателя, това е моя позиция, която държа да изразя пред вас", обърна се Първанов към репортерите. По думите му, случилото се до момента в частта съдебна реформа "затруднява намирането на приемливо, консенсусно и най-вече работещо решение". Първанов даде да се разбере, че от АБВ имат различно мнение по разделението на колегиите.

"Ние сме за това да има силен Пленум на ВСС и особено важно е, че ние държим във формирането на отделните квоти и колегии да не доминира политическото", подчерта Първанов. Той предупреди, че "освен съдийска и прокурорска квота, се очертава и една парламентарно-политическа квота, което не е гаранция за независимост на тези органи". "За мен решението е да се редуцират конституционните предложения с 2/3. Ние сме привърженици на бърза и ефективна съдебна реформа. Знак за това беше внесеният преди всички и обсъден публично законопроект за съдебната власт", заяви Първанов. Той обърна внимание, че предложенията на АБВ са били неглижирани от правосъдното министерство.

ДПС против рязането на мандатите и тайния вот

Лидерът на ДПС Лютви Местан преди дни призова премиера Бойко Борисов да стане водеща фигура в дебатите по съдебната реформа. И подчерта, че проектът на Реформаторския блок вече е дискредитиран. Местан очерта и двете условия, за да се случат промените - компетентност и висок кредит на обществено доверие. На няколко пъти от парламентарната група на ДПС ясно акцентираха основните си критики към предложените промени в конституцията. От Движението предупредиха, че намаляването на мандата пряко ще подчини ВСС "на мандатността на други органи, на политическите органи, които отчасти участват в неговото конституиране". Народните представители от ДПС не приемат и поправките, с които ще се премахне тайното гласуване. Това ще доведе до директно "подкопаване възможността за гласуване по съвест на членовете на бившия Съдебен съвет", смятат от Движението. От ДПС са категорични, че именно тайното гласуване предпазва членовете на ВСС от всички "политически, съсловни, йерархични, олигархични влияния". Не на последно място юристите на ДПС фокусират внимание трябва или не промените да се приемат от Обикновено народно събрание или следва да бъдат поставени пред Велико народно събрание. Очаква се от Движението да акцентират отново и на принципната си позиция, че част от парламентарното мнозинство са Патриотичния фронт. А формацията е посочена нееднократно от Движението като "ултранационалистическа, ксенофобска политическа сила".

"Дори да се съгласим на конституционна реформа, тя е по-скоро като знак за политическата воля на българските парламентаристи и институции", заяви лидерът на АБВ. Първанов подчерта, че от АБВ уважават "намерението на премиера да доведе нещата до успешен край". Но също настоя за декларация, която да бъде гласувана в парламента, в която да се изчистят проблемните текстове и специално да бъдат отбелязани тези, които са с широк консенсус.
Премиерът Бойко Борисов ще проведе среща с ръководството на ПГ на ДПС и на БСП. Според високопоставени източници от Министерския съвет Борисов е имал разговори и с ключови фигури в Брюксел за съдебната реформа у нас.
И е получил подкрепа за консенсусните 3 основни тези, които ще влязат в парламентарната декларация. От друга страна, приемането на първите стъпки в съдебната реформа са от изключително важно значение за оценката на напредъка на България, според устния доклад на ЕК от миналия петък.

"Изправени сме пред следния казус - влизаме в парламента за конституционни промени, така както са внесени не събираме гласовете и навсякъде ще отекне само едно "провал на съдебната реформа, провал на правителството в тази съдебна реформа, провал на министъра, провал на реформаторското мнозинство и всичко останало", заяви в прав текст Борисов вчера. И запита риторично: "Търсим ли го това? Добре ли е за стабилността на държавата?".
"Ако реформата започне да изглежда изпразнена от съдържание, това няма да бъде от полза за никого", каза по-късно през деня правосъдният министър Христо Иванов.

БСП ще искат промени в НК и спецзаконите

Промяната на конституцията трябваше да бъде своеобразен венец на съдебната реформа, а не единственото условие за нея. Това коментираха неофициално вчера пред "Стандарт" високопоставени източници от "Позитано" 20. Социалистите посочиха необходимост от гласуването на промените в спецзаконите, Наказателния кодекс и Закона за съдебната власт. От БСП продължават да подлагат на съмнение дали разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии могат да се направят от Обикновено народно събрание. Или трябва да се свика Велико народно събрание. Юристите на "Позитано" 20 продължават да визират двете решения с противоречивo съдържание от 2003 г. и 2005 г. Първото Решение номер 3 е отрицателен отговор. А Решение номер 8 от 2005 г. дава такава възможност. Според членове на Изпълнителното бюро на БСП премиерът Бойко Борисов е поел "твърде сериозен ангажимент като министър-председател" да се случат промените в конституцията. Борисов анонсира вчера срещата с председателя на БСП Михаил Миков за сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай