БСП и ПФ поискаха закриването на СЕМ

БСП и ПФ поискаха закриването на СЕМ | StandartNews.com

НС не прие отчета на СЕМ за второто полугодие на 2014 година

Депутатите не приеха отчета на СЕМ за второто полугодие на 2014 година, предаде „Фокус". За първото полугодие бе приет, но второто бе отхвърлено с 54 гласа „за", 28 „против" и 16 „въздържали се".

В отрицателен вот депутатът от ПГ на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че СЕМ не върши никаква работа и той се превърнал в едно пристанище за пенсионери. По думите му, опитът да се промъкне лицензът на БНР е бил направен тихомълком, но от ВМРО са реагирали. „СЕМ обслужваха партийни интереси. Този орган е абсолютно излишен в сегашния си вид със сегашните хора. Гласувах против отчета на СЕМ", подчерта Каракачанов.

Янаки Стоилов заяви, че е показателно, че не се приема точно отчета за втората половина на годината. „В България се завръща цензурата, известно ли вие е? Много от медиите се използват за масови манипулации особено в предизборния период, където почти всичко е платено. Не се цитират автори, а се внушава, че е независимо разследване, но няма автор, който да си сложи името и да каже, че е човекът, който пише. Зад кого се крият? На път сте да превърнете журналистическата професия в унизителна. Трябва да се попита дали наистина има конкуренция в електронните медии? Това е днес медийната среда", каза още Стоилов.

Слави Бинев от ПФ заяви, че по времето на БСП е било абсолютно същото. „Проблемът не е ляво и дясно. Трябва да решим по какъв начин да се отвори медийната свобода. Изказването ви дискредитира идеята, че има проблем", уточни Бинев.

Валери Жаблянов от БСП заяви, че е гласувал отрицателно с ясното съзнание, че общественото мнение е убедено в деформацията на медиите по отношение на обективността им и концентрацията на собственост в олигархичните кръгове. „Осъществиха се няколко големи сделки, които засилиха концентрацията и превърнаха журналистическата професия в слуги на олигархията и изпълнителната власт. Превърнаха медиите в преки участници в изборите. СЕМ да препоръча да се регистрират партия БТВ, Нова телевизия и да участват в изборите. Къде е СЕМ в тази ситуация? Какво е отразено в тези напудрени страници, които предлагате. Подкрепям закриването на СЕМ – паразитен орган, който харчи парите на държавата", каза още Валери Жаблянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай