БСП и ГЕРБ свалят такси на длъжници

Гласуват заедно закона за частните съдебни изпълнители

БСП и ГЕРБ свалят такси на длъжници | StandartNews.com

София. Депутати от ГЕРБ ще подкрепят промените в Закона за частните съдебни изпълнители, научи "Стандарт". Те са предложени от червения народен представител Страхил Ангелов. Промените предвиждат таван на всички такси, събирани от частните съдебни изпълнители. Те не трябва да надвишават 50% от общата сума на вземането. Според Ангелов в момента частните съдебни изпълнители начисляват "космически" такси. "Не може да дължиш 500 лева и да ти вземат 5000 лева накрая, не ми се вижда справедливо", коментира червеният депутат.

Освен от своите съпартийци той получи подкрепа за законопроекта и от други парламентари групи.
Първи от опозицията рамо му даде депутатът от ГЕРБ Георги Андонов. Той бе категоричен, че колегите му ще подкрепят новите текстове, които въвеждат по-строга регулация в сектора. "Според мен по този начин ще се върне балансът между частните съдебни изпълнители и длъжниците", коментира за "Стандарт" Андонов. Той ще предложи и промени в Гражданско-процесуалния кодекс, в които ще бъдат по-подробно разписани начините за оповестяване на длъжниците за започващо производство.

"Сега е достатъчно просто да ти залепят една бележка на адреса и вече могат да вървят към запор на имуществото", възмущава се депутатът от ГЕРБ. Той допълни, че има случаи, в които длъжниците разбират за запора чак когато частните съдебни изпълнители дойдат. По думите му важното е да се стига до предварително погасяване на задълженията, без да се навлиза в наказателни процедури, тъй като това удовлетворява и двете страни в спора. Андонов е категоричен, че подкрепа ще получи и предложението на депутатите от БСП Борис Цветков и Георги Кадиев, което предвижда възможност длъжниците да обжалват оценките на имуществото. И ако то не бъде гласувано в зала, той ще го предложи наново. Подобна промяна в ГПК предвижда и червеният Страхил Ангелов.

В текстовете, предложени от него, се забранява на частните съдебни изпълнители да събират вземания на държавата или на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай