Борисов: Не може с война да се постига мир (ВИДЕО)

Борисов: Не може с война да се постига мир (ВИДЕО)  | StandartNews.com

Даниел Митов е в Сочи със задача да нормализира крайно острата позиция на Русия към България, каза премиерът

Не може от четири страни да се мятат ракети в Сирия и в същото време да очакваме, че това ще донесе мир, това не е много изгодно да се говори политически, защото всичките сме големи „ястреби". Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в парламента. В отговор на въпрос дали е доволен от мерките за сигурност, които са активирани по антитерористичния план и дали са достатъчни министър-председателят заяви: „Сигурно са необходими още. Предполагам, че правителствата и в Париж, Москва, САЩ, Лондон, Истанбул и Мадрид са считали, че мерките са им достатъчни", каза премиерът.

И допълни:"Виждате, че за съжаление терористичните актове ще стават толкова брутални и не, че има хуманен терористичен акт, но просто дори човешкото съзнание не го възприема. В същото време светът трябва да живее, светът се движи. Сами виждате, че като приложим по-строги мерки за сигурност до каква огромна степен се затруднява и трафикът и предвижването до летището и самото летище. Стараем се с една балансирана политика, която водим и с позициите си особено за това, че аз съм единствено и само за мирно решение на конфликтите и в Сирия и да се спре огънят там. Не може с война да се постига мир".

Борисов подчерта, че винаги, когато е правил срещи в НАТО и в Европейския съвет е казвал, че маса човешки съдби са заложени в Сирия. „Подложени са на тежко изпитание, когато загине майка, баща, брат, жена и дете хората минават и на други вълни. Това, което на нас ни се счита за нормално - тези хора са в други измерения", коментира Борисов.

„Не може от четири страни да се мятат ракети в Сирия и в същото време да очакваме, че това ще донесе до мир или нещо полезно. Ясно е, че това не е много изгодно да се говори политически, защото всичките сме големи „ястреби", но докато има такава в международна политика и така се решават конфликтите, нищо добро не очаква света", заяви министър-председателят.

Министърът на външните работи Даниел Митов е заминал с конкретна мисия на срещата на външните министри в Сочи. Това стана ясно от коментара на премиера Бойко Борисов по повод на участието на Дипломат №1 на България в 34-тата среща на Съвета на министрите на външните работи на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Сочи трябва да "стопли" българо-руските отношения.

"Задачата, която съм му поставил, е да нормализира крайно острата позиция на Русия към България, както и нашата към тях, и превръщането ни в най-големия враг на Балканите за Русия", обясни Борисов. И добави: "В момента Путин и Медведев ходят в Атина, Белград, Будапеща, обикалят ни и се създава едно излишно напрежение".

На въпрос обаче защо тогава у нас идва украинският президент Петро Порошенко министър-председателят уточни: "Ние искаме и с Порошенко да сме добре. Нашата политика е такава, че да е балансирана с всички". По отношение на това дали ще се вслуша в съвета на АБВ лидера Георги Първанов да покани на среща руския президент Владимир Путин Борисов отбеляза: "Срещите между президент и премиер по принцип са протокол. Нивата са президент-президент, премиер-премиер. Домакинът води програмата. В този му смисъл аз съм доста по-ниско като ниво от президента Путин, за да поискам аз среща с него. Аз имам работа с техния премиер, но многократно съм казвал - тези срещи се правят, когато има какво да се договори и какво да се предложи".

Какви ли ще са отношенията сега между ДПС и ДОСТ след "затоплянето" на руско-турските отношения, запита още премиерът Бойко Борисов. "Сега, когато се сдобриха Путин и Ердоган, на какъв принцип ще ги разделим - протурски и проруски", се зачуди министър-председателят. И призна, че през следващите седмици ще се забавлява по тази тема, като следи какво се случва в парламента.

От доста време в Европа тече една процедура да се раздържавяват някои компании в сферата на енергетиката. Ние обяснихме съвсем скоро на еврокомисар Вестагер защо подобни действия в България са опасни, разговаряхме и с председателите на ЕК и Европейския Съвет - Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, тъй като инфриджмънт процедурата е до 300 млн. €. Предложили сме няколко алтернативни решения за България, като това да разделим самия оператор от собствеността и очаквам идеите ни да бъдат приети, с което да ограничим максимално възможностите страната ни да бъде поставена в рискови ситуации или ощетена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай