Борисов: Правим 1000 теста на полицаи и шофьори

Утре заседава тристранката за схемата 60:40

Борисов: Правим 1000 теста на полицаи и шофьори | StandartNews.com

 

Европейската комисия обеща в понеделник да излезе с препоръчителни мерки за COVID-19 за всички държави-членки, заяви премиерът Бойко Борисов. Той направи официално изявление след заседанието на Европейския съвет заради COVID-19.

Борисов не скри, че разговорите с останалите премиери в Общността не са били лесни, като каза: "Тепърва ще се търси решение за после от страните, защото, когато става въпрос за много пари трудно ще се намери решение между по-богатите държави и юга, централна и източна Европа. Отсега се взе решение да има три предложения, каза Борисов. Казах им: „Колеги, отвън на нашите сгради умират хора и ние трябва да отговорим на въпросите“.

"Безспорно всички са съгласни, че взетите мерки държат по-плавно кривата. Но това е добро за здравето, но вредно за икономиката", коментира Борисов. "Солидарността в ЕС в този момент е на макс", подчерта той.  От думите на премиера стана ясно, че България ще помогне на Хърватия. Той каза още, че зелените коридори вече работят.

"Утре ще дадем още около 800 готови облекла от Габрово, където щабът ще ги разпредели за най-нуждаещите се. 67-68 лева струва едно облекло за минимум 50 пъти. Умножете едно облекло по 50 пъти и ще видите разликата от еднократното облекло. На четвъртото пране вече ти е без пари. Ще раздадем по две облекла на най-засегнатите места", продължи Борисов. И подчерта, че и облеклото, и маските, които произвеждаме, са сред най-качествени.

По темата с бързите тестове, премиерът каза, че 1 000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори на градски транспорт,шофьори на линейки. Тези тестове ще бъдат кръвни и ще покажат дали е прекаран вирусът. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. Най-много ще се тестват полицаи от КПП-та, защото те са изложени на евентуално заразяване по цял ден. По думите му след месец пак ще бъде направен такъв тест и ще се разбере с колко са се увеличили заразените и колко са се излекували, а статистиката ще покаже след колко време ще дойде пикът на заразата.

Нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове. Поръчали сме един милион теста, но ще дойде време да тестваме по 20-30 хиляди души на ден, това ще е в пика  април-май.

Премиерът каза, че България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия.

България се справя прекрасно с мигрантската криза. Външният министър на Турция се обади да благодари, че си спазваме задълженията по договора, каза още премиерът.

"Не виждам смисъл да водя разговори с президента, нито от свикване на КСНС. Говорех с него до неделя. Това, което той направи след разговора ни, не само е недопустимо, не само, че никой друг в Европа не го направи, но този разнобой в такъв момент е немислим. Вместо да каже: "Браво" на лекарите или на момчетата на границата... Аз съм горд със сънародниците си, които вярват на щаба. Не го разбирам", не скри обидата си тази вечер премиерът от действията на държавния глава. Радвам се, че българите повярваха на щаба, а не на някой, който пускаше шегички на 3 март, атакува задочно президента Румен Радев той.

 Премиерът обяви още, че утре ще има тристранка. „Всеки ще си е в кабинетите и няма да се събираме на едно място. Ако вземем решение, веднага отиваме на 60 на 40 за заплатите. Парите за лекарите и сестрите, 40-те милиона са отделени. Пенсионерите близо 50 милиона ще получат за великденските празници“, обясни още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай