Вторник,

Бизнес, синдикати и власт се разбраха за пенсионирането

От: Администратор -
A
A
A

Голяма част от противоречията за пенсионната реформа са изгладени. Това стана ясно след срещата между властта, бизнесът и работническите организации в Министерски съвет.

„Осигурителните вноски се увеличават с един процент от 2017 г. и 2018 г. Възрастта за първа и втора категория започват със стъпката, която познавате - разликата ще бъде пет и десет години от трета категория. Връщаме текста, в който при закриване и съкращаване на мина ще се пенсионират на 45, но до навършване на 55 години нямат право да получават пенсия и заплата - за миньорите. В сектор „Сигурност" е така, както познавате предложението: в Закона за МВР пише, че са служители първа категория", обясни социалният министър Ивайло Калфин, цитиран от бТВ.

Той смята, че по пакета, който ще бъде внесен в НС „има принципно общо съгласие", а в следващите месеци ще се работи по отношение на инвалидните пенсии и работата на пенсионните фондове.

„Нямаме претенции че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Участвах в всички срещи, много проблеми не са популярни и са замитани във времето", отбеляза премиерът Бойко Борисов.

„Успяхме в един кратък период от време да свършим работа, изоставена с години пенсионната система има нужда от реформа: да е по-здрав бюджетът и хората да получават по-справедливи пенсии и предсказуемост за бизнеса - всеки да си направи бизнеспланове", каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Общата ни грижа е ръст на доходите. Това касае и увеличението на размера на пенсиите и накрая условията за достъп до системата бяха плавно уговорени за масовата трета категория. Бяха изпълнени условията на работещите в сектор „Сигурност" и при тежки условия ще има възраст за всички работещи в България 52 години и осем месеца за всички, но (при) диференциация за сектор „Сигурност" за по-тежките и за по леките длъжности, които са на бюро", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа" също приветства запазването на ранното пенсиониране. „Ще внимаваме какво ще стане в парламента, не искаме този баланс да стане предмет на безпринципна политическа търговия", предупреди той.

„За нас това е първа крачка, очакваме втора решителна: най-важно е реформирането на системата на инвалидните пенсии, тъй като там са най-големите пенсии; прекатегоризация на всички лица с право на ранно пенсиониране и саниране на системата от социални плащания които НОИ в момента администрира", каза Димитър Бранков от БСК.

Тагове: Бск Криб Пенсии

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички