Бивши министри: Докладът на ООН за Сирия ще е ключов

Бивши министри: Докладът на ООН за Сирия ще е ключов | StandartNews.com

София. Бившите външни министри на България Надежда Нейнски, Ивайло Калфин и Николай Младенов се обединиха около позицията, че докладът на ООН за ситуацията в Сирия ще бъде ключов за по-нататъшното развитие на конфликта. Ексминистрите говориха в ефира на Нова телевизия.

"Решението за военна намеса не се забавя, решението на Великобритания не означава отказ и на останалите сили. Ситуацията в Сирия продължава да бъде сложна. Очакват се резултатите от проверката на ООН преди да има други действия", каза бившият външен министър Надежда Нейнски в студиото на „Здравей, България".

„Няма съмнение, че трябва да се сложи край на възможностите за използване на химическо оръжие. Това не е вътрешен проблем за Сирия, всеки такъв случай трябва да бъде разгледан като световен", допълни тя.

„Официалната позиция на Русия и Китай е, че и те очакват резултатите от мисията на ООН. Днес трябва те да са готови, нека изчакаме изводите", продължи евродепутатът Ивайло Калфин.

„Има риск конфликтът да засегне и съседните държави на Сирия. Режимът на Асад не може да се скрие зад Русия, ако се докаже употребата на химическо оръжие. Дипломатическите пътища не са изчерпани, предстои тепърва да бъдат проведени разговори", пък заяви друг бивш външен министър – Николай Младенов.

„Употребата на химическо оръжие е червената линия, която не трябва да бъде прекрачвана. В Сирия няма добри и лоши, а става въпрос за запазване на човешките права. Ние трябва да дадем шанс на хората там да защитят живота си. Това което се случва в Сирия е геноцид към собствения народ, то е в противоречие с всякакви човешки норми. Конфликтът там се задълбочава, не се решава", каза евродепутатът Надежда Нейнски.

По повод становището на сегашните управляващи по въпроса Николай Младенов заяви: „В момента България няма позиция". Нейнски допълни, че дипломацията на България трябва да бъде много активна и трябва да се аргументира ясно тази позиция. За момента тя е прекалено уклончива и не влиза в дълбочина.

По думите на Калфин пък страната има много точна позиция – тя е балансирана и съответстваща на европейските институции. „България е част от международната общност, ние сме част от НАТО, ООН. Имаме традиции в участието в операции. Кой министър на отбраната казва, че страната няма сили да се включи? България може да участва, ако се наложи. Всички опции обаче трябва да се обсъдят, днес ще има заседание на съвета за сигурност. Имаме голям проблем, че Турция би участвала във военен конфликт дори и без мандат от ООН. Това означава, че войната идва до нашата граница", допълни евродепутатът.

От своя страна Младенов каза, че позицията на страната трябва да се придържа към случващото се в ООН, като действията без мандат за изключени. „Участието ни в решаването на политическия характер на кризата може и трябва да бъде ключово. За момента няма бежанска вълна, не трябва да се притесняваме от това за момента, България има ангажимент да помогне на тези хора, тя не е цел на бежанския поток", завърши той.

Надежда Нейнски и Ивайло Калфин са на едно мнение, че ситуацията с бежанците е много тежка. Те казаха, че поскъпване на горивата няма да е пагубно. Бежанската вълна от друга страна е много опасна. „В момента има два милиона избягали от Сирия, и някои от тях са се запътили към България. Това може да се отрази много на икономиката ни", заявиха бившите външни министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай