Бивш депутат участвал в мащабна схема за трафик на цигари

Бивш депутат участвал в мащабна схема за трафик на цигари | StandartNews.com

София. МВР са разбили мащабна схема за търговия и контрабанда с нелегално произведени цигари. Новината за схемата бе съобщена още снощи от Националната телевизия, според която има данни, че част от международната престъпна група е бил българин – публична личност, бивш депутат, сменил няколко партии.

Прекупвачите са били лъгани, че търгуват с официални производители и вносители.

В случая интересното е, че става дума за един клонинг, за една паралелна структура, която е дублирала изцяло обществено-икономическите отношения. Лицата са създали една куха фирма, регистрирали са я на юридическо лице в Дубай, което реално се явява един търговски представител, а съвсем незаконно са използвали чуждо авторско право, водили са съответните разговори със съответните контрагенти, сключвали са съответните договори, които обаче контрагенти са били въведени в заблуждение, че всъщност сключват договори с реални представители на "Филип Морис", на "Бритиш американ табако", на "Булгартабак холдинг". В незаконни фабрики са произвеждани цигари, които реално после са продавани със съответните договори", каза за БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

В момента полицията продължава проверката за това колко договора за продажба е сключила фирмата на престъпната организация.

"Ще ви кажа, че само един договор е за около 80 милиона лева, но тук имаме пресечена организация, пресичане на една схема, която е абсолютно незаконна и е дублирала целия обществено-икономически живот, от търговското представителство, производството на цигари, фалшиви митнически декларации, фалшиви банкови гаранции, печати на банки", каза още Лазаров.

От информацията става ясно, че фалшивите цигари се произвеждали в две фабрики в Сърбия и Македония, като с неистински документи пристигали у нас, най-често под формата на временен внос с цел реекспорт.

По думите на градския прокурор на София Христо Динев е установено наличието на фабрики за цигари в съседни на България държави. "Там са клонирали известни търговски марки", добавя той.

"Установихме издавани фалшиви банкови гаранции, които са послужили за сключване на договори и сделки", обясни Динев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай