Бащата на валутния борд уличи Костов в корупция

Дали фразата "Иване, Кажи си!" не е за документите в куфарчето на Ханке

Бащата на валутния борд уличи Костов в корупция | StandartNews.com

 

 

  • Преди над 20 г. Стив Ханке занесъл куфарче с доказателства на Петър Стоянов, той звъннал да предупреди Костов
  • Дали куфарчето не е причина за репликата на Стоянов: Иване, кажи си?
  • Костов избягваше Ханке, а после отказа ново споразуемение с фонда, за да не бъде проверяван от Вашингтон за съмнителните сделки

 

Бащата на валутният борд – професор Стив Ханке, уличи бившия премиер, гуру на градската десница и създател на задкулисни икономически кръгове у нас Иван Костов в корупция. За случая Ханке разказа в интервю за bTV, където беше поканен да коментира темата с влизането на България в чакалнята на Еврозоната.

Световният икономист разказа случка отпреди 20 години, която досега само се предаваше от уста на уста измежду приближени на тогавашния премиер и президент.

Ханке, занесъл куфарче с документи, уличаващи Командира в корупция при тогавашния президент Петър Стоянов.

„След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента Стоянов, го предупредих, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията. Той се съгласи. Всеки път като го видех, повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства.

Един ден се видяхме – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от САЩ и споменах за пореден път, че „трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“. Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случаи на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието –

„ Ханке те е хванал в крачка“, разказа професорът.

Той обясни още, че очаква сега да види какво ще свърши прокуратурата.

„Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата“, обясни Ханке и препоръча за случая да се пита самия Стоянов.

Финансистът разкритикува и друг проблем у нас – овладяването на съдебната власт от задкулисните кръгове около Командира.

„И, между другото, от прокуратурата зависи да довърши нещата. Проблемът на прокуратурата и на съдебната система в България е, че вълкът вече отдавна е в кошарата. Имам предвид, че самата съдебна система е корумпирана. Не знаем какво ще се случи“, категоричен бе Ханке.

Разказът на Ханке обяснява събития, както отпреди 20 години, така и отпреди броени дни.

Тепърва ще се разбере дали с историческата фраза на Петър Стоянов: Иване кажи си!, бившият президент не е имал предвид и документите от куфарчето на Ханке.

Но е факт, че Ханке бързо бе изолиран да дава съвети и още в средата на управлението на Костов, той почти не стъпваше в България. А когато идваше, не отиваше в кабинета на тогавашния министър-председател.

Хладни отношения с Ханке Костов демонстрираше и тогава, и днес.

Миналата седмица Костов най-неочаквано се появи като коментатор за въвежданетго на еврото, но използва случая, за да се заяде отново с Ханке.

„Стив Ханке не е баща на валутния борд в България. Този, който го наложи у нас, е Майкъл Деплер - той отговаряше за България от МВФ. Той дойде с крайно радикална, архаична представа за валутен борд в България. Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха моята съпротива, заяви бившият премиер Иван Костов. Очевидно той разчита на къса памет на обществото. Защото именно МВФ посочи Ханке за съветник и благодарение на помощта на фонда и парите от набързо продадените заводи Костов успя да постигне финансова стабилност и растеж.

Но след започналите критики от Вашинтгон за хода на раздържавянето, Костов взе решение, че не се нуждае от фонда, още по-малко от проверките им.

Така през 2000 година Деплер обяви, че спират стенд-бай споразуменията, но постави условие България да не излиза от валутен борд.

Повече от 20 години след приватизацията, направена по времето на Костов, хората все още чакат да разберат истината за разграбването. Според доклад на тогавашния прокурор Никола Филчев, в този период активи за 20-30 милиарда са  били продадени за 3 милиарда.

За да се оправдае, Командира дори написа книга “Свидетелства на прехода“, в която описва как освен активи, предприятията имали големи пасиви, което се отразило в евтината продажба на акциите им.

Вицепремиерът по времето на Жан Виденов Румен Гечев обаче открито опонира на Костов, че с промяната на закона за РМД-тата и с налагането на компенсаторките като основен инструмент за разплащане, Костов е уреждал хора от тогавашното СДС с апетитни парчета от държавната баница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай