България и Италия със споразумение в областта на културното наследство

България и Италия със споразумение в областта на културното наследство  | StandartNews.com

Рим. За подготовката на съвместен проект за взаимодействие по опазването на културното наследство и развитие на културно-историческия туризъм се споразумяха на среща в Рим г-жа Велислава Кръстева, заместник-министър на културата на Република България, и италианският й колега г-жа Илария Буитони.

На срещата зам.-министър Велислава Кръстева запозна г-жа Буитони с културно-историческото наследство на България и я информира за приоритетите на Министерство на културата в тази сфера. Госпожа Буитони прояви много голям интерес към темата и заяви готовност да се включи в този съвместен проект.

По време на посещението си в Рим зам.-министър Велислава Кръстева проведе срещи и със заместник-главнокомандващия на Карабинерите дивизионен генерал Илио Чичери, както и с командващия поделението на Карабинерите по опазване на културното наследство ген. Мариано Мосса. В срещите участва и старши комисар Константин Димитров, заместник-директор на ГД " Национална полиция".

Зам.-министър Велислава Кръстева участва в работната група на МВР по проект "Повишаване на административния капацитет на служителите от МВР за превенция и разкриване на престъпления, свързани с културното наследство на Република България", който се осъществява съвместно със Специализираното звено на карабинерите за защита на културното наследство на Република Италия.

Проектът е свързан с подготовката на база - данни на културните ценности на България, каквато в Италия съществува вече от 4 десетилетия, а италианските Карабинери имат водеща роля в международните операции по спасяване на културни ценности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай