Аталай: Коалиция с БСП, но с програмата на ДПС

Орешарски и Стойнев не спряха "Южен поток", това стана с подписа на друг министър, заяви депутатът

Аталай: Коалиция с БСП, но с програмата на ДПС | StandartNews.com

Коалиция между ДПС и БСП е възможна като вариант за излизане на страната от сегашната криза. Тази теза разви депутатът от ДПС Рамадан Аталай в предаването "Беновска пита" по Канал 3.  „ Ако те са готови да се включат към онази програма, която ние готвим, за ускорено развитие на България – разбира се защо да няма една коалиция, която да изведе страната от тази ситуация", заяви Аталай. Той уточни, че всички политически сили са възможни партньори на движението с изключение на  „Обединени патриоти”.

„Мисля, че те са в много сериозен залез и мисля, че обществото, че с т.нар. „Обединени патриоти” няма бъдеще за България. Не са политическата сила, която може да изведе България до икономически растеж”, каза депутатът. „Коалиционната култура е сложно нещо, но мисля, че ДПС я усвои през годините”, каза още той по отношение на възможността за управление с БСП.

Аталай защити управлението на Тройната коалиция, когато БСП и ДПС бяха партньори във властта, заявявайки, че тогава икономиката е имала 7% растеж. "По времето на Орешарски имаше 260 хиляди младежи, които бяха назначени активно на работа. А сега има 140 хиляди младежи, които нямат. Всички задължения, които ГЕРБ беше натрупал, по времето на Орешарски беше нулирано”, припомни Аталай. Според него не са верни твърденията, че проектът "Южен поток” е бил спрян от правителството на Пламен Орешарски.

„Тогавашният министър на икономиката Драгомир Стойнев трябва да каже кой е спрял „Южен поток”. Но аз ще ви издам една тайна – не БСП, не Стойнев. Има документ, върху който има име на министъра, който е спрял „Южен поток”. Проектът не е спрян по времето на Стойнев, не и по времето на Орешарски. Всички политици, които бяха в управлението, направиха така че този проект да не се случи. Документално също не е спрян от Орешарски. Беше спрян след него”, каза Аталай, без да назовава името на въпросния министър, който е спрял проекта.

Депутатът от ДПС заяви, че вторият ръкав на газопровода "Турски поток", който ще минава през България" е  необходим за страната ни. Според него обаче проектът няма място в енергийната стратегия, одобрена от парламента, тъй като това е инвестиционен проект. .

„Стратегията трябваше да бъде сменена, след като бъдат сключени договорите и беше ясно как ще бъде транзитиран газа”,  поясни Аталай. Относно  упреците на американския посланик Ерик Рубин, че европейските държави са много зависими от руски газ депутатът коментира:

„Ние не можем да търсим вина в американския или руския посланик. Трябва да погледнем нашия интерес и да видим дали го защитаваме. Защото, ако погледнем, ще видим, че нито една управляваща партия не е успяла да отстои интереса на България по отношение на доставките на газ и диверсификацията на газ”. Това пък било резултат от желанието да се угоди на единия или другия Голям брат.  Според него просто нещата трябва да се правят законово.

„Има само един политик от тези”, обяви Аталай, като визира колаж, на който в студиото бяха показани Бойко Борисов, Румен Радев, Ахмед Доган и Сотир Цацаров, имайки предвид почетния председател на ДПС.

„Борисов казва, че това е един от онези политици, които заслужават внимание. Иначе самият Борисов е казвал, че е прагматик”, уточни Аталай, като изтъкна, че Доган има важната роля на балансьор.

„Мисля, че неговите послания винаги са от призмата на мястото на ДПС в политическото пространство на България. Той не прави обръщения към народа”, отговори Аталай на въпрос дали се очаква коледно обръщение на Доган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай