Антон Хекимян: Въвеждаме софийски стандарти за качество

Голямата ми цел са инвестиции в кварталите, ще строим по 100 паркинга в тях годишно

Антон Хекимян: Въвеждаме софийски стандарти за качество | StandartNews.com

Голямата ми цел са инвестиции в кварталите, ще строим по 100 паркинга в тях годишно

Печелил съм доверието на гражданите с истината и с откритост, такъв ще бъда и като кмет

Заедно с районните кметове ще премахваме по 100 кални точки на година

Готови сме с програма за покупката на 270 нови превозни средства - електробуси и трамваи

Планираме изграждането на 37 нови сгради на детски градини за 4 години, казва кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет Антон Хекимян в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Хекимян, вече сте в разгара на предизборната кампания, участвахте и в няколко дебата с Вашия основен конкурент Васил Терзиев. От коя страна на барикадата е по-лесно - когато задаваш въпросите или когато трябва да даваш отговори?

- Доверие се печели с коректност, знания и с откровеност - независимо от коя на страна си в политическия дебат. Печелил съм доверието на гражданите с истината и с откритост, такъв ще бъда и като кмет, защото това е нещо, в което истински вярвам. На въпроса ми защо правителство на ПП е отразяло парите за метрото към "Слатина" от плана за възстановяване и защо са отказали подкрепа за градския транспорт в най-голямата световна криза с горивата, г-н Терзиев нямаше отговор. Още по-недопустимо от липсата на отговор обаче са лъжите, които и той и от ПП разпространиха в опит да се защитят. Колкото и пъти да напишат във фейсбук, че служебното правителство е отрязало парите, документите показват истината. Правителството на Кирил Петков отрязва 143 млн. лв. от Плана за метрото към "Слатина". И понеже нямат оправдание пред софиянци, започват да лъжат, че друг го е направил. Това е абсурдно - не можеш да търсиш доверие с лъжи. Не може до вчера да си работил срещу града, а днес да се събудиш друг човек и да обясняваш колко си загрижен.

- Вие атакувахте г-н Терзиев и затова че са отказали пари и за градския транспорт. Министерство на финансите отговори, че са осигурили средства. Къде е истината - защото сега е дума срещу дума?

- Дума срещу дума има когато няма доказателства, а случаят с транспорта на София не е такъв. Всички помним, че преди година цените на горивата се увеличиха между 2 и 3 пъти, тогава всички общини, не само София, поискаха от министерство на финансите подкрепа, така че да не спре общественият транспорт. Внесеният бюджет и след това актуализацията от министерство не съдържат средства за транспорта на общините. Това е необорим факт. Средства в крайна сметка са осигурени благодарение на гласуването на актуализацията на бюджета в Народното събрание, внесено от депутати на ГЕРБ-СДС и подкрепено само с гласовете на ИТН, "Възраждане", ДПС и ГЕРБ-СДС. Това са фактите и те се виждат и от стенограмите на комисиите, в които депутати от ПП заявяват, че няма да подкрепят пари за градския транспорт, защото става дума за градове и кметове на ГЕРБ. Това показва отношението на тази партия не към кметовете, а към хората, които ползват градския транспорт, а в София това са стотици хиляди хора всеки ден и те определено не са избиратели само на една партия. 

- Мръсният въздух, трафикът, детските ясли и градини, презастрояването са основните проблеми, които мъчат София от години. Какви мерки за чистотата на въздуха предвиждате?

- Подобряването на качеството на въздуха няма да стане с една мярка и един проект. Изследванията показват, че най-голям принос за замърсяването през зимните месеци, когато този проблем е най-сериозен, идва от отоплението на дърва и въглища. Затова трябва да продължим проекта за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища с екологични алтернативи. Това са климатиците, пелетите, газта. Сега, в новата оперативна програма, по която ще защитим финансиране, се добавят и термопомпите. В момента в София има около 33 000 домакинства, които се отопляват на твърдо гориво, преди 10 години са били 55 000. От догодина реално сме осигурили средства за безплатна подмяна на още 10 000 стари печки и трябва да продължим със стимулите към домакинствата, включително и с по-добър механизъм за енергийни помощи за енергийно бедните домакинства, насочен към помощ за екологосъобразни горива. Трябва да подобрим контрола върху нерегламентираното горене на отпадъци - затова имаме и разработен проект със Софийския университет за бързо локализиране на такива открити източници на горене и моментална реакция на инспектората и на полицията. За мен това е престъпление срещу здравето и не можем да го толерираме. Изключително важно е да продължим програмата за премахване на така наречените "кални точки" - местата около жилищата, в които се спира директно върху зелени площи и така се разнася кал и прах. Над 100 такива места вече са превърнати в квартални паркинги със специална настилка. Моят ангажимент е да увеличим финансирането и да премахваме, заедно с кметовете на райони по 100 такива кални точки на година. Това не само ще намали запрашаването, но и ще подреди средата в кварталите с обособени нови места за паркиране и ново озеленяване. Миенето на улици ще бъде увеличено, както и контролът над почистващите фирми. Задължително е да продължим залесяването на пояса от нова гора около София - вече сме готови с мястото за следващата - в район "Искър", както и засаждането на нови дървета в града, включително около училища и детски градини. 

- Една от причините за мръсния въздух е ужасният трафик в София. В столицата по данни на КАТ има близо 1 милион автомобила. Какво е решението?

- Довършването на модернизацията на градския транспорт, нови довеждащи линии от кварталите до метрото и синхронизирането на разписанията е първостепенна задача. Готови сме с програма за закупуване на 270 нови превозни средства. Акцент в нея са електробусите и трамваите. Електробусите са най-подходящият транспорт за кварталните довеждащи до метрото линии, защото са най-безшумни и с нулеви емисии. Заложили сме разкриване на такива линии в големите квартали като "Младост", "Люлин", "Надежда", "Дружба", "Овча купел", като маршрутите им ще бъдат покрай кварталните училища. Изследванията показват, че голяма част от трафика е за закарване и взимане на учениците от училище - трябва да дадем сигурна алтернатива на родителите за учениците, която да разтовари част от трафика. 

Разширението на метрото е другият основен приоритет, защото това е транспортът, който доказано стимулира хората да оставят автомобила си. Задължително е да завършим разширенията през "Подуяне" и "Слатина", новата станция в "Обеля", както и да започнем проектите за разширения към Студентски град и "Люлин. Градският транспорт може и ще стане най-удобният, бърз и изгоден начин за пътуване в града и това ще разтовари трафика. И третият приоритет, който със сигурност ще разтовари в пъти трафика вътре в града е завършването на околовръстния път, на вътрешните рингове като този по бул. "Каблешков" и "Кутев", който свързва бул. "България" със "Симеоновско шосе", и връзките на бул. "Рожен", "Ломско шосе", "Илиянско шосе" и източната тангента със северната скоростна тангента. Това са големи проекти, които реално изтеглят трафика, защото създават бързи връзки между отделните квартали, без да се минава през централните булеварди. 

- Паркирането в София също е огромен проблем, както в центъра, така и в кварталите. Как смятате да решите този проблем?

- Първата ни задача е изграждането на паркинги в кварталите. Това става с две мерки. Първата е изграждането на квартални паркинги. Вече е готов първият такъв в "Надежда" и той определено ще подобри много паркирането за жилищните блокове около него. Такъв етажен паркинг се изгражда и в кв. "Гео Милев", като сме готови с проектите за още 6 квартални етажни паркинга. За мен е изключително важно да създаваме квартални паркинги до домовете на хората с подреждане на паркирането и обособяването на места на т.нар. "кални точки". 100 такива квартални паркинга на година е постижима задача, заложена в моята програма. Много от съществуващите площадки за паркиране около блоковете също са в лошо състояние и трябва да бъдат преасфалтирани и разграфени. Тези мерки са част от големия нов приоритет за ежегодни програми за инвестиции в кварталите. Предвиждаме и изграждането на подземни паркинги под големи булеварди в широкия център. Първият такъв проект, по който вече работим е подземен паркинг под бул. "Мария Луиза" между Лъвов мост и Централна гара. Ще довършим и подземните паркинги на бул. "Сливница", Централна гара и метростанция 18 в "Младост". Заедно с новите разширения на метрото сме заложили изграждането на още 4 буферни паркинга до новите станции. Системата "паркирай и пътувай" е изключително удобна и трябва да я развием с нови възможности. 

- Кварталите и вътрешните улици досега оставаха на заден план. Каква е визията Ви?

- Фокусът на работата на общината в следващите години ще е инвестициите в кварталите. Затова аз лично поех ангажимент за изготвяне на годишни програми за инвестиции в кварталите, които ще изработваме и изпълняваме съвместно с кметовете на райони. Това означава, както повече средства за ремонт и изграждане на квартални улици, така и обособяване на места за паркиране, облагородяване на междублоковите пространства, които да се превръщат в поддържани места за игра на децата и почивка, така и тротоари. Тротоарите са един от ключовите приоритети. Залагаме изграждането на 100 нови тротоари годишно във всички райони - това е постижима и реална цел. Работата както в кварталите, така и на големите обекти трябва да става с безкомпромисно налагане на стандарти. В момента е разработен стандарт за тротоарите, трябва да въведем и стандарт за вида и качеството на уличните лампи, кошчета, пейки, табели озеленяване. Това на практика означава въвеждане на софийски стандарти за качество. Това е начинът не само да изискваме влагаме на определени вид качествени материали, но и да въвеждаме стандарт за тяхното изпълнение с постоянен контрол на работата. 

- Недостигът на места в детските ясли и градини досега бе основна критика към Йорданка Фандъкова. Как Вие и екипът Ви ще отговорите на очакванията на младите семейства?

- За да насърчим младите семейства да имат деца, трябва да им дадем сигурност, че ще могат да се върнат на работа и да развиват своята кариера - това е очакването на младите хора в София. Затова планираме изграждането на 37 нови сгради на детски градини за 4 години. Това е реална и постижима цел, която стъпва на подготвени проекти, а не голи обещания. С тях ще осигурим места за всички деца в градинските групи, това са децата между 3 и 6 години, и ще увеличим чувствително местата за най-малките в яслите. Строителството на ясли и разкриването на нови яслени групи трябва да продължи, тъй като при тях е основният недостиг. Според мен общината трябва да улеснява и работата на детските центрове и кооперативи, но основната й задача е строителството на общински градини и ясли. Предвиждаме и изграждането на 6 нови училища. Акцент е работата в новите квартали в южните райони, които нямат училища и градини. Догодина трябва да завършим първия образователен комплекс - училище и детска градина в "Манастирски ливади - запад" и да започнем проектите за "Манастирски ливади - изток", "Витоша ВЕЦ Симеоново", "Кръстова вада", "Малинова долина". 

- Как ще работите с районните кметове? Досега те се оплакваха, че не получават достатъчно финансиране?

- Районните кметове са тези, които са най-близо до хората и е нормално те да бъдат част от взимането на решения. Затова те ще бъдат важна част при изработването на годишните програми за инвестиции в кварталите. В същото време не трябва да се забравя фактът, че почти половината от София вече 4 години се управлява от кметове на ДБ и подкрепени от тях, както и факта, че райони като "Оборище" и "Средец" 8 години се управляват от кметове на ДБ. Оправданията сега в кампания, че за всичко ненаправено е виновна "голямата" община, а всичко хубаво е направено от кметовете на райони са несъстоятелни. Строителството на детски градини е пример за дейност, която е изцяло делегирана като строителство към кметовете на райони и никой не може да отрече, че в райони на т-нар. опозиция като "Слатина" и "Красно село" няма нито една построена нова сграда на детска градина за 4 години. Затова трябва да има ясни задачи, бюджети, но и отговорност и контрол, защото софиянци нямат нужда от оправдания, а от свършена работа. 


 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай