3 млд. лв са реализирани в ЕС проекти за 2007-2013г. в София

С бюджет в размер на 1 421 340 000 лв. ще разполага Столична община през 2014 г

3 млд. лв са реализирани в ЕС проекти за 2007-2013г. в София | StandartNews.com

София. Близо 3 милиарда лева са реализирани в проекти от Европейския съюз в Столична община за програмния период 2007-2013 година, като са защитени 93 проекта. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на пресконференция, на която се представя бюджетът на Столична община.

Преди няколко дни, изтекоха 2 години от втория ми мандат, и затова изготвих отчет за изпълнение на програмата, с която получих доверието на столичани пред 2 години.

"Когато се явявах в предизборната кампания не съм обещавала чудеса, а поех ангажимент за няколко програми", каза Фандъкова. „През тези две години продължихме изграждането на метрото, пуснахме втория метродиаметър, нови 12,7 км метролинии, и 13 нови метростанции, заедно със закупуването на 18 нови метровлакове. Метрото е достъпно за хора с увреждания и майки с колички. Изградихме близо 8 км нови булеварди, продължава изграждането, което започнахме, на още 7,4 км метролинии и още 4 км нови булеварди. Продължихме ремонта на инфраструктурата, почти 50 км обновени улици и булеварди има за тези 2 години. Изградени са три кръстовища на две нива, започнахме изграждането на четвърто на Семинарията. Важен факт за града е построяването на ново, модерно депо за отпадъци и двете инсталации за обработка биологични отпадъци. Пуснахме осем детски градини за тези 2 години, изграждат се 13 детски градини.

До края на годината очаквам четири от тях да бъдат завършени, строим и ново училище в район Панчарево, модернизирахме базата на 129 училища и детски градини. 33 детски градини и училища са изцяло енергийно ефективни. Отворихме нов музей през тази година, започнахме довършването и на втори музей, реализирахме множество проекти за археологически разкопки, и около 6 км велоалеи. 40 вътрешноквартални улици сме обновили или изградили с 40 км нови тротоарни настилки. За тези 2 години, сме изградили 20 км нова канализация, и 150 км - подобрени водопроводи. Успяхме, най-вече, благодарение на европейските средства", обяни Фандъкова.

С бюджет в размер на 1 421 340 000 лв. ще разполага Столична община през 2014 г., което е с 230 млн. лв. повече от бюджета за настоящата година, съобщи столичният кмет.

Увеличението се дължи на привлечените и осигурени европейски средства, отбеляза кметът. По думите й, не се предвижда промяна в размера на местните данъци и на таксата за битови отпадъци.

За подобряване на градската среда са предвидени близо 700 млн. лв., което е с над 30% повече от инвестираните през тази година средства, подчерта Йорданка Фандъкова, според която 2013 г. е била посветена на „осъществяване на процедури и проектиране".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай