11 тенденции на местните избори. Изненадите

Най-важните избори - за местна власт, бяха белязани от най-странната кампания: отсъстващата

11 тенденции на местните избори. Изненадите | StandartNews.com

Гласувайте като машини, въпреки че го правите с хартия. Този призив на Кирил Петков в началото на днешния изборен ден си остана там, където бе изречен - на ул. "Шишман" в София. Топлото време, ваканцията на учениците и грандиозния скандал с пипането на машините накараха много българи да запалят колите си и за изберат почивката пред вота. В 17 ч. до урните бяха отишли 34% от избирателите, докато преди 4 години това вече бяха направили 45 на сто от българите.

11 тенденции белязаха изборите за кметове.

1. Ветераните остават на мода

Макар политиците да се опитват да сложат бариера за не повече от два кметски мандата, вотът ги опроверга. Ветераните в мача за местната власт се поздравяват с бърза победа. Без дузпи на балотажа остават Бургас, Стара Загора, Монтана, Пазарджик.  

2. Страната засега е предимно в синьо

Независимо от очаквания, че ГЕРБ ще бъдат наказани, картата се очертава да ще бъде оцветена предимно в синьо като прогнозите са, че партията на Борисов ще има поне 18 от 26-те кмета на областни градове. Въпреки това, балотажите сега се очертава много по-инфарктни.

3. Махането на машините не създаде проблем

Въпреки големите притеснения, че изцяло хартиения вот ще доведе до проблеми, до много недействителни бюлетини, до колизии в изборният ден не се стигна, в денят на вота мина спокойно. Даже се оказа, че хартията е благосклонна към ПП и ДБ. Те се поздравиха с впечатляващо първо място на Васил Терзиев в София, Благомир Коцев е на балотаж във Варна, Старибратов – в Пловдив.

4.  Две изненади в София

Безспорната преднина на Васил Терзиев е факт, както и това, че Ваня Григорова е на крачка от балотаж. Колкото повече Корнелия Нинова не искаше синдикалистката за кандидат на БСП, толкова повече тя се амбицираше. Кампанията й бе напълно независима от "Позитано" 20, клипът й "Когато казваш не - е не" контрастираше с повратливите позиции на БСП. Балотажът изглежда доста непредвидим.

5. Васил Терзиев по-желан от "Промяната"

Кандидат-кметът за София Васил Терзиев може и да не е от "Продължаваме промяната", но постигна по-добър резултат от партията в страната. Въпреки заявките, че ще спечелят големите градове, хората на Кирил Петков и Асен Василев отиват на балотаж и в Пловдив, и във Варна, но с по-малки шансове.

6. Ново начало за Кърджали

Мнозина се опитваха да видят проблеми в бастиона на ДПС - Кърджали, но надпреварата бе предизвестена. Банкерът Ерол Мюмюн с лекота спечели кметския мандат и то с убедителни резултати. Столицата на Родопите доказа, че новото начало работи.  

7. "Възраждане" не е за подценяване

Опозиционната "Възраждане" изненада с добро представяне на местните избори. Макар партията на Костадин Костадинов да не стигна до балотажа във Варна, кандидатите на партията се класираха втори в Перник, Монтана и Стара Загора.

8. БСП остана на сухо

БСП, която на миналите местни избори имаше трима областни кметове - Перник, Русе и Разград, сега остава на сухо. И в трите града социалистите се провалят.

В Перник на първи тур печели Станислав Владимиров, който напусна БСП, в Русе - Пенчо Милков, който води мина към президента, в Разград БСП остава трета. БСП се срива поголовно в страната, обяви Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".


9. Проблемът с уседналостта

Проблемът на вота се оказа не липсата на машини, а изискването за уседналост. Разбраха го по трудния начин в деня на вота не само обикновените граждани, но и финансовия министър Асен Василев, който не успя да покаже документи, че в последните 6 медеца е живял у нас. Стара регистрация в САЩ спъна Василев и той не можа да гласува в родното си Хасково, независимо че в последната половин година е бил депутат и министър.

10. Бюлетините свършиха

За първи път бюлетините свършиха и гласуването бе спряно в 4 населени места. Хаос настана в село Върбешница, Мездра, където след куп указания от висшестоящите избирателни комисии печатаха бюлетини на принтер. Листовете за гласуване свършиха още към 15 ч. и в благоевградските села Дъбрава, Горно Гърсово и Българчево. Любопитна подробност бе, че в Дъбрава първоначалният избирателен списък е от 37 души, а крайният - от 257.

11. Най-странната кампания

Най-важните избори - за местна власт, бяха белязани от най-странната кампания: отсъстващата. Състезания за идеи в развитието на градовете почти нямаше. В тв диспутите участваха Б-отборите. Заканите бяха много, действията - малко. Кампанията се водеше не по места, а в кулоарите на парламента. И по градските, а по националните въпроси: Лукойл, газа, войната в Израел, промените в Конституцията, гласуването с машини.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай