Знаете ли, че? От какво са направени патроните на Априлското въстание

Ето някои малко известни факти

Знаете ли, че? От какво са направени патроните на Априлското въстание | StandartNews.com

„Днешната наша свобода има безброй мъченици – херои, българи, наши братя, които умиха лицето на България и направиха да пригърми името българин по четирите края на света; стъпиха презрително на всичко свое частно, гордо и неустрашимо издигнаха глава против силния тиранин. Всичко това те направиха, не че бяха ходили в Париж да си изострят ума, но че бяха честни, имаха воля железна, характер несъкрушим и обичаха горещо своето отечество”. С тези думи летописецът на Априлското въстание Захарий Стоянов описва героите, пред които се прекланяме днес и благодарение на които имаме държава.

Какво не знаем за Априлското въстание. Ето няколко любопитни факта:

През 1876 г., научавайки за подготовката на въстанието, османските власти забраняват вноса на олово в България. Поради това за патрони и снаряди са използвани пирони, железни отломъци, тежестите от кантарите или обикновени обли камъни.

Освен череша, за изработването на топовете са били използвани бук, орех, бряст, круша и черница.

Според Захарий Стоянов първият успешен изстрел с черешово топче е направен в Петрич на 24 април.

През 1876 г. Иван Кишелски, руски офицер от български произход, написва и издава „Ръководство за успешен бой с турците“. На него се преписва идеята за реализирането на артилерия в два от революционните окръзи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай