Защо Митко Чорапа има късмет, че е от Пловдив

В Града под тепетата толерантността е жива - подкрепиха ром срещу пришълеца агресор

Защо Митко Чорапа има  късмет, че е от Пловдив | StandartNews.com
  • Хората издигнаха грамада пред заведението на бияча от Капана и се заканиха повече да не стъпят в него
  • В Града под тепетата толерантността е жива - подкрепиха ром срещу пришълеца агресор

 

"Ето тук ще продаваш чорапите си и гражданите ще те пазят".

Хора побутват  Митко да застане със стоката си точно пред заведението "Yellowdot", чийто собственик го преби насред Капана. Възмутени пловдивчани се събраха на протест пред кафенето на ул. "Христо Дюкмеджиев", за да защитят  "талисмана на квартала", както бе наречен дребничкият ром. Те изкупиха чорапите на Митко, а своите свалиха и ги оставиха пред вратата на заключеното заведение.

Както в поемата на Иван Вазов "Грамада" селяните проклинат злия кмет Цеко, като трупат планина от камъни, така и пловдивчани показаха с мръсни чорапи какво е отношението им към насилниците.

"Тук сме в подкрепа на човещината. В града ни няма място за хора с мутренско поведение", коментираха хората, дошли на протестите, които се проведоха в няколко поредни дни. 

Доведоха и децата си, за да им предадат важния урок, че за агресията е недопустима, още повече когато е насочена към малък, беззащитен човек. "Лош чичко, ти удари бедното момче", написа малко момиче върху лист хартия и го постави на входа на затвореното заведение.

А Митко едва ли някога си е помислял, че може да стане обект на такова внимание и подкрепа.Той продава чорапи по кръчмите от 25 г. Идва  с торбите пеша от "Столипиново", минава покрай масите и предлага стоката си. Ако няма интерес - продължава. "Никога не досажда, много е мил, добродушен и кротък. На мравката път прави. Душичка!", описват го хората. За тях

той е нещо като малката кибритопродавачка

на Андерсен или малката цветарка на Смирненски.

Някои си купуват чорапи - не защото много им трябват в късните часове на купона, а ей така - като да дадеш трохи на врабче през зимата. Други му дават сандвич или баничка. Митко благодари и тръгва с торбите към поредното заведение. Никога не се е оплаквал, не е просил за милостиня, не е досаждал със сълзливи истории.

Казва, че взема чорапите "от махалата", продава ги за 1, 2 или 3 лева. Според някои, с изкараните пари издържал болната си майка и безработните си братя. Според други - харчел ги за залози.

Миналия четвъртък, докато Митко минава покрай масите на ул. "Христо Дюкмеджиев",  от "Жълтата точка" излиза значително по-едър мъж, приближава се до чорапопродавача и започва да му говори нещо, размахвайки пръст. После дърпа чорапите от ръцете му, хвърля ги по улицата и ги рита със злоба. А след това се засилва и му удря една глава.

Митко се свива като уплашено животинче

Намесва се управител на заведение, за да прекрати по-нататъшна разправа. Наоколо е пълно с хора, изумени от случващото си. Всичко е заснето на клип, който мигновено обикаля социалните мрежи. От видеото е разпознат насилникът - Ивайло Пенов, собственик на "Жълтата точка", който е пришълец в квартала. Той е на 46 г., роден е във Варна. Завършил е право, работил като адвокат, но е бил с отнети права заради нарушения, разкриха местни медии.

Съседите му твърдят, че не за първи път се държи агресивно. "Миналата събота е нападнал общинска служителка от "Чистота" и нейната надзорничка. Имало е 15 минути гонене, викали са полиция, вероятно вземат записи от камерите", разказва очевидец от квартала.  Имал е разправии и със съседи - собственици на заведения.

Според тях по време на цялата пандемия кафенето му работело. Позволявал си да вдига партита на улицата, като пускал силна музика - нещо, което другите не правели заради живеещите наоколо. За краткия си престой в Пловдив е получавал множество актове за нерегламентирани дейности, а по време на локдауна полицията се видяла в чудо от проверки по сигнали на въпросния обект, пише podtepeto.com.

Митко разкри какво е предизвикало агресията на ресторантьора. "Ядосал се е заради чадър, който ми даде преди месец, а аз не съм го върнал - не знам къде е. Хиляда пъти ми вика - кога ще ми донесеш чадъра. И ме притеснява, проблем ми прави, няма да минаваш по тази улица, вика".

Това, че Митко е циганин, не спря пловдивчани да го подкрепят срещу пришълеца - агресор. Социалните мрежи завряха от гняв.

"Jе suis Митко!"

написаха потребители. И поискаха Пенов да напусне квартала.

"НЕуважаемият адвокат жестоко греши ако си мисли, че може да дойде в нашия град и да напада един от хората, отговорни за неподрпавения чар и духовитост, които Пловдив притежава. Като граждани на най-стария град в Европа и европейска столица на културата сме длъжни да отговорим подобаващо на тази мерзост, затова апелирам към вас да бойкотирате заведението Yellowdot", написа Валентин Котов.

"Пловдив винаги е бил толерантен към малцинствата град, освен това всички тук познаваме Митко от деца, винаги е работил, подкрепял е семейството си и това, което се случи, е просто немислимо", допълни Иван Яков.

"Тук не може никой да бъде бит, това е Капана", категорична е Светла Христова.

"Митко Чорапа е много добро и културно момче. Старите пловдивчани го познаваме отдавна. Но за съжаление, в Капана отвориха ресторанти и пришълци, които не са запознати с тертипа на плодвивчани", коментира друга майна

.Реагираха и хора от цяла България. "Огромен респект! Пловдив е бил винаги по-различен град от останалите! Доказахте, че доброто съществува! Браво, пловдивчани! Връщате усещането за човечност!", бяха някои от коментарите.

Има и такива, които питаха издавал ли е касов бон Митко за продаваните чорапи и защо никой не е проверил дали не крие доходи. Както и защо е допускано да се вре сред клиентите докато си пият кафето. Трети пък се възмутиха, че тях ги гърбят с тротоарно право, а амбулантният търговец не плаща нищо и си продава стоката.

"Нали не краде, изкарва си честно прехраната", отговарят защитниците на Митко.

Това не можеш да го разбереш, ако не си майна, обясняват други

."Капана е уникално място, точно заради хора като Митко Чорапа или Стефчо Автографа.Капана не е "Витошка" или варненската главна улица, не е лъскав мол или луксозен квартал. Капана е стар квартал за бичене на айляка. Канил съм го Митко на масата ми да си лафим", обясняват манталитета си майни.

Всъщност Митко е късметлия, че е от Пловдив. Защото може би само тук историята може да има такава развръзка - след протестите на гражданите адвокатът Ивайло Пенов е задържан и му е повдигнато обвинение.

В Града под тепетата обичат своите малки и рзлични хора

и ги защитават. На странностите им отговарят с добродушна усмивка и закачки, но не и със злоба. Приемат ги като част от колорита на града.

Стефчо Автографа е друг местен чешит, който се смята за талисман на Пловдив. Той винаги е на мястото, където има някакво събитие или идват важни гости на града. В оръфаните си тетрадки събира автографи, а мечтата му е да влезе в Гинес.

Успява да премине всяка охрана, за да се добере до поредния големец с молба за подписа му. Стефчо също бе бит - миналата година бе нападнат от двама, които са му искали пари. Пердах отнесе и през 2011 г., докато дебнел фолкзвездата Камелия пред нощен клуб.

 

Пловдив може би е и единственият град, в който има паметник на местния луд. Мильо Лудия, е бил вдъхновение за големите художници в града - рисували са го Йоан Левиев, Златю Бояджиев. Версиите защо е полудял са различни. Според едни - Мильо бил прекалено умен и говорел няколко езика, но превъртял от прекалено четене на книги. Според други - заболял от менингит в детска възраст и това забавило умственото му развитие.

Известен е със сексуалните си закачки към госпожите, които минавали покрай него, докато седял на стълбището над Главната - точно там, където е паметникът му днес. Никой обаче не се връзвал на приказките му, мадамите не се обиждали, дори напротив - местните легенди разказват, че някои се възползвали.

Парите за паметника му са дарени от Георги /Джордж/ Лазаров, лекар, работил дълги години в САЩ. Склуптурата е дело на Данко Данев.

Дали сега ще бъде наказан Ивайло Пенов, предстои да видим.

Но Пловдив показа на цяла България, че е жива  толерантността, благодарение на която от векове тук живеят в мир и разбирателство различни етноси - българи, турци, евреи, арменци, роми. В Града под тепетата е най-голямото ромско гето - "Столипиново", има и още две ромски махали - "Шекера" и "Аджиасана". И ако има раздразнение срещу циганите, то е защото на малцинството се разрешава да не спазва законите и правилата - да не си плащат тока и водата, да пътуват гратис в градския транспорт, да не си хвърлят боклука където трябва и т.н. За да може, когато се наложи, лесно да бъдат купувани гласовете им.

И в Пловдив има ултраски надписи "Мразим циганите". Но има и хора, които щом ги видят, си купуват спрей, за да ги задраскат. Или да ги променят в "Мразим цигарите".

 

Мълчанието на агнетата погуби Самуил от Петрич

И докато в Пловдив спряха агресията над малкия човек, само няколко дни по-рано цветар от Петрич бе жестоко пребит. След седмица битка за живота, 48-годишният Самуил Кацаров почина. Останал е в кома няколко дни, а на 30 май е издъхнал

.Близките му не могат да си обяснят с какво мъжът е предизвикал толкова брутална агресия. Не е известно да са се познавали с нападателите.

За Самуил всички казват, че бил дружелюбен и добър човек. Притежавал малък цветарски магазин и според местните нямал врагове.

"Самуил беше приятел с всички, всички го уважаваха, всички го обичаха", споделят хората.

Новината за смъртта на Самуил потресе Петрич.Но за разлика от Пловдив, в малкия град никой не се е намесил, за да спре зверския побой.Вечерта на мястото пристигнали няколко полицейски автомобила. Търсили и питали свидетели кои са побойниците. И въпреки, че мястото е оживено, имало е работници в заведението, имало е таксиметрови шофьори и клиенти, никой не бил видял точно какво се е случило и кои са нападателите, пише "Струма".

Липсата на свидетели, които да помогнат на органите на реда се случва системно - най-вероятно от страх да не пострадат, ако насилниците се окажат на свобода.

В случая нападателите са били открити от полицаите, които провели разследване, гледали камерите на заведението и така сами стигнали до тях, независимо че част от свидетелите познавали биячите.

За жестокия побой над Самуил Кацарски са задържани двама на 24 и 27 години - Кристиян Кожовски, син на бивш военен, и приятелят му Павел Тасков. Над 20 човека са разпитани по случая, има двама преки свидетели. Показанията им, записите от камерите, всички доказателства по случая са изпратени в съда.

Полицейското разследване установило, че между две групи мъже, сред които бил и Самуил, възникнал скандал, който прераснал в юмручен сблъсък. В боя е пострадал най-много цветарят. Кристиян и Павел, крайно агресивни, ритали безпощадно мъжа, който паднал на земята в безсъзнание.

Христо Гецков е сред първите, които са се притекли на помощ. "Помогнах да извадим езика на човека. Той беше в безсъзнание, изчакахме да дойдат органите на реда. Беше много жестоко бит, много. Аз съм възмутен от това, което видях. Дано тази злоба да спре", каза Гецков.

Какво е възбудило подобна жесокост у младите мъже?! Алкохол или наркотици, питат се потресените хора.

Ето какво пишат приятелите на Самуил:"Това беше Самуил! Работа, усмивка, красота, ентусиазъм! И беше убит! Убит от наркоманите, от нашето мълчание и търпимост към това, което се случва в нашия град! Призоваваме всички да се съберем и да застанем там, където е извършена тази мерзост! Нека спрем да мълчим! Докога ние като общество ще позволяваме да биват убивани деца, съпрузи, бащи? Нека да запалим по една свещ! Там!"

След призива стотици се събраха на мястото, където стана фаталния побой. Хората се заканват да протестират, ако убийците бъдат пуснати на свобода и не получат справедливо наказание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай