Зърнопроизводителите скачат на протест. 5 искания

Настоява се също за спешна среща

Зърнопроизводителите скачат на протест. 5 искания | StandartNews.com

Зърнопроизводителите готвят нов протест. За това съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, след проведено заседание на Управителния съвет на асоциацията. От там излязоха и с декларация, в която са посочени пет основни искания. 

ВИЖ ОЩЕ: Зърнопроизводителите гневни. Искат спешна среща с Денков и Габриел

Настоява се също за спешна среща с министър-председателя на България акад. Николай Денков, министър-председателя в ротация Мария Габриел, ръководството на Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите. НАЗ настоява и за изслушване пред Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

"НАЗ очаква адресирането на сериозните предизвикателства и проблеми пред сектора от страна на управляващите и намиране на ефективни решения и подкрепа. НАЗ заявява абсолютна и непоколебима готовност да защитава сектор „Зърнопроизводство“ и членовете си с всички позволени от закона средства и подходи, в това число шествия, протести и блокади, както по места, така и в столицата", казват още от асоциацията.

НАЗ подчертава също и тежката ситуация, в която се намира сектор „Зърнопроизводство“ и необходимостта от взимането на навременни мерки за оцеляването му. Секторът от няколко години се намира в колапс, заради неблагоприятни икономически и климатични събития, като всяка следваща година кризата в зърнопроизводството става все по-остра, посочват от асоциацията и изброяват основни критични обстоятелства.

Сред тях на първо място са последиците от войната в Украйна, следва големият скок в себестойността на зърнените и маслодайни култури, дължащ се на постоянно повишаващите се производствени разходи, високите рентни плащания, многобройните екологични европейски изисквания.

Зърнопроизводителите посочват огромния натиск от налаганите изисквания спрямо селското стопанство по линия на Зелената сделка, както и продажните цени на местните и международните пазари през последните години, които не покриват високата себестойност на продукцията. 

В края на миналия септември земеделските производители в цялата страна протестираха и повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в България бяха блокирани.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай