Всяко четвърто дете тормозено в училище

Все по-често побоят се сменя с агресия в интернет и и чрез смс-и

Всяко четвърто дете тормозено в училище | StandartNews.com

България е сред първите десет страни от общо 47 изследвани, при които децата са жертви на училищен тормоз. Тази статистика изнесе заместник-министърът на образованието Деница Сачева по време на форум, в който децата откриват чрез дебати как трябва да се борят с насилието.
Психологът Иван Игов, който бе съветник на няколко образователни министри в тази област, заяви, че за България всяка година този процент се движи между 23 и 25 на сто. 
„Правили сме изследвания в десетки години – оказва се, че насилието варира като форми на проявление, но процентът остава един и същ. Това означава, че децата са или жертва на побои и системен тормоз в училище, или на такъв в интернет и чрез смс-и през последните години, но количеството на тормозените деца е устойчиво“, коментира той. В последните години данните са в полза на невидимия тормоз – тоест този, който се случва онлайн, но накрая все пак завършва с физическо насилие, посочи Игов. По неговите думи група психолози са внесли проект на закон за противодействие на училищния тормоз, където са разписани ясни стъпки какво и кога трябва да се случи в подобна ситуация, но той дори не е бил разгледан. Чрез него се разяснява как родители и учители трябва да реагират в ситуации на насилие в класната стая.  По думите на Игов малките, а и техните родители, не са обучени как да се справят с подобни ситуации, затова и насилието в училище ескалира. Понякога то ескалира дори благодарение на родителите, които реагират остро на ситуация, свързана с техните деца, вместо да търсят диалог с учителя или другия родител, посочва той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай