Все повече студенти учат дизайн на игри

Все повече студенти учат дизайн на игри | StandartNews.com

Журналисти или филолози могат да кандидатстват за писане на сценариите им

Холандия, Дания и Великобритания са в топ 3 за обучение в тази област

През последните няколко години гейм индустрията се превърна в предпочитано място за професионална реализация. Да бъдеш гейм програмист означава да си най-добрият сред най-добрите и да боравиш с най-сложните програмни езици. Ако избереш ролята на художник пък, си отговорен да превърнеш концептуалните си картини в произведения на модерно 3D изкуство и анимация. Каквото и да е позицията ти обаче, знаеш, че работиш в една от най-иновативните сфери на ентъртеймънт индустрията. И макар много успешни гейм дизайнери, включително български, да твърдят, че дипломата не е от особено значение в този бизнес, някои студенти избират да минат по академичния път, докато достигнат мечтаната позиция на гейм дизайнери. Със Силвия Стоянова, образователен консултант в EDLANTA, си поговорихме именно за възможностите за гейминг образование в чужбина.

- Колко популярни са специалностите, свързани с гейм дизайн и създаването на игри изобщо?

- В последните години се вижда доста голям растеж. Някои от кандидатите избират по-скоро по-общи специалности, свързани с анимация, където влиза и гейм дизайн. Нарастващата им популярност се дължи на това, че в рамките на гейм индустрията не влизат само игри, но и рекламни и мобилни приложения.

- Кои са най-важните качества и умения, които човек трябва да притежава, за да има добър старт?

- На първо място - въображение. Това са специалности, в които въображението е ключово за успеха на всеки един продукт. Второ, креативност. И разбира се - интерес към видеоигрите, компютърните науки и приложната математика. Кандидатът трябва да е много наясно със самата индустрия, в която е решил да влезе. Кои са най-новите тенденции, какъв вид игри искат да правят. Не на последно място да е силно мотивиран да покаже най-доброто от себе си.

- Какво предлага една такава специалност?

- Зависи много от държавата, в която е избрания университет, разбира се. Общите предложения за бакалавърска степен са обучение по програмиране и дизайн. За специалностите, насочени към дизайн, се изискват умения в сферата на рисуването. Онези, фокусиращи се върху програмирането, изискват някакъв вид въображение, креативност. Какъвто и да е учебният план, той задължително се опира на най-новите тенденции в сферата, използва се най-новия вид софтуер, програмни езици и т.н. Това, което ме впечатлява при нашите студенти, е невероятният краен продукт, който са създали напълно сами - от идеята до реализацията й, т.е. разработената финална игра.

Като цяло има няколко различни вида специалности, свързани със създаването на видеоигри. Единият тип е гейм програмирането. Втори е гейм технологии, което е смесица между програмиране и дизайн, по-специализирано насочено към създаването на гейм енджини, т.е. софтуерната основа или рамка на всяка игра. Едно от най-новите предложения за бакалавърска степен е "Game architecture and design". Най-популярни обаче са специалностите, съчетаващи гейм дизайн и анимация или гейм дизайн и дизайн на мобилни приложения.

Често се случва кандидатите да се впечатлят от името на самата специалност, а не от учебния план, било то за бакалавър или магистратура, което понякога довежда до известна доза разочарование.

- Кои държави са с най-силни програми?

- Холандия, Дания и Великобритания са топ 3 с преподаване на английски език, който е предпочитан сред кандидат-студентите, с които работим в Edlanta. Има възможности и с немски език за Германия и Австрия, но те все още не са особено популярна дестинация за специалности, свързани с гейминг. В Германия българските кандидат-студенти се насочват към инженерните науки и сферата на правото за бакалавърска степен. Гейм дизайна бива оставен като възможност за магистратура, като най-популярните дестинации за магистърска степен отново са Великобритания и Холандия.

За Холандия Avans University е може би най-добрият избор. Във Великобритания Teesside University са едни от най-добрите и Bournemouth University. Много от завършилите Bournemouth са участвали в проекти като холивудските блокбъстъри "Аватар" на Джеймс Камерън и "Гравитация" на Алфонсо Куарон. В случая не говорим за игри, а само за специални ефекти. CGI-я се е развил благодарение на видеоигрите и сега вече е навсякъде.

- Говорейки за магистратура, какви са опциите, свързани с разработване на видеоигри?

- Writing for video games, т.е. писане на сценарии за видеоигри, вече е много по-специфично насочена специалност, която може да бъде намерена само в ниво магистратура. По-скоро това е само един модул, една част от общия процес. За да решиш да учиш магистратура в тази област, трябва да си наистина сигурен, че това е пътят, по който искаш да се развиваш.

Разбира се, не е задължително да си завършил гейминг специалност като бакалавърска степен, за да запишеш магистратура в тази сфера. Ако говорим за Writing for video games, опит със всякакъв тип писане е огромен плюс. Студенти, завършили специалности като журналистика или определен вид филология в български университети, могат да кандидатстват именно заради писателската насоченост на бакалавърските им степени. Това важи и за завършилите във ФМИ или Техническия университет, които могат да изберат да продължат образованието си в сферата на игрите и специалните ефекти. Но тук идва едно голямо "НО". Всеки университет гледа на магистърските си програми по много индивидуален начин. Гледа се предходният опит на кандидата в сферата, не само завършеното му образование. Всяка кандидатура се разглежда както от admissions центъра на университета, така и от бъдещите ви преподаватели, за да се прецени най-адекватно дали сте подходящ за специалността. Често искат интервю на живо, за да проверят лично както знанията, така и мотивацията ви. Говорим за едногодишни, изключително интензивни програми. Ако вие нямате опит, на който да се опрете, тогава това не е във ваш плюс.

- Участват ли българските студенти, учещи такива специалности в чужбина, в събития като Sofia Game Jam например, по време на които за определен период от време трябва да се създаде завършена видеоигра?

- Да, били са част от тези проекти, но по-скоро по-младите хора, които тепърва кандидатстват, се насочват към тях. Понякога и вече активно учещи в чужбина студенти се връщат за този тип събития. Като цяло обаче тези проекти не са рекламирани за студентите ни в чужбина, а за тези, които учат в българските университети. В чужбина програмите на гейм насочените специалности са направени така, че винаги има малки състезания или конкурси между различните университети, които целят повишаване на креативността и съответно създаването на нещо по-различно от страна на студентите. Нещо, което напоследък се наблюдава в гейм индустрията, е, че фирми като Sony и Microsoft изпращат свои представители в най-добрите университети, предлагащи този тип специалности, и дават някаква задача, която студентите трябва да реализират.

- Университетите помагат ли на студентите да намерят стаж по специалността си и има ли задължително условие за полагане на стаж, за да вземат образователна степен?

- Задължително условие - не във всички университети. Пример за програми със задължително условие един семестър стажуване са тези в датските и холандските университети. Дори да не е задължително обаче, е силно препоръчително. Това е професия, слагаща практическия опит пред академичната подготовка. Естествено, няма университет, който да гарантира на 100% възможност за стаж. Университетите само осигуряват връзката между студента и съответната компания. Помагат при подготовката на CV-то, мотивационното писмо, подготвят студентите за самото интервю и как най-добре да представят себе си. Но определено човек трябва да има умения и способности, за да хване добра стажантска позиция.

- Каква е основната причина завършилите тези специалности в чужбина да не се върнат в България и съответно да работят в някоя от българските гейм компании?

- Това може би се дължи на факта, че все още не се предлагат много големи възможности от гледна точка на заплащане. Освен това най-новите тенденции идват доста по-бавно на българския пазар. Забелязвам обаче, че българските студенти са в пъти по-креативни от студентите от други държави. Има тенденция те да се завръщат в родината, но тя не е толкова засилена все още. За да могат да се върнат и реализират успешно в България, трябва да натрупат достатъчно опит в чужбина. Мисля, че това е и основната причина да не се връщат веднага след завършването си. Нужно е време.

- Тази година имате ли вече кандидати по такъв тип специалности?

- Да, изцяло за бакалавърска степен. И са изключително много, а сме само началото на ноември. Което е страшно позитивно явление. Тези специалности не са просто компютърна грамотност и дизайн. Свързани са с индустрия, която се разраства с изключително бързи темпове, която е по-печеливша дори от Холивуд и, най-важното, в която има възможности за реализация. Кандидатите ни идват от всякакви видове гимназии - техникуми, езикови, математически, художествени. Естествено, децата от математически гимназии се насочват директно към специалности с програмиране, защото това им се удава. Голяма част от кандидатите са с афинитет към изкуството и полагат допълнителни уроци по рисуване като част от подготовката си.

- Разкажете ни накратко историята на ваш студент, избрал да се реализира в света на видеоигрите и специалните ефекти.

- Една наша кандидат-студентка преди 4 години искаше да учи именно гейм дизайн. В крайна сметка се спря на специалност "Computer animation and visualization" в Bournemouth University. Тя трябваше да подготви няколко портфолиа, с които да представи уменията и знанията си. Имаше предварителен опит в рисуването както на хартия, така и на компютър. След това трябваше да държи тест по математика, задължителен за приема в Bournemouth. Материята е лесна, българските кандидат-студенти са готови с нужното ниво математически знания. Влезе безпроблемно в университета. В началото й беше доста трудно, заради разширената подготовка по програмиране. Тя сподели с нас, че по време на обучението винаги е имала подкрепата на колегите и преподавателите си, т.е. попада в една позитивна среда, която й помага както да се справи с трудностите си, така и да се научи на работа в екип. Тази година завършва и е на стаж в клона на Дисни(Disney) във Франция.

Имаме още много успешни истории. С някои от нашите студенти сме загубили връзка през годините, но винаги наблюдаваме изключително доброто им професионално развитие. Повечето от тях започват със стажове в малки компании и се изкачват по стълбичката на индустрията, достигайки престижни позиции в големите имена на бизнеса като Rockstar, Crytek и много други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай