Чуков: Шрапнели от Кабул ще долетят и на Балканите

Бежанската вълна се превръща в основна тема на вътрешнополитическите битки

Чуков: Шрапнели от Кабул ще долетят и на Балканите | StandartNews.com
  • "Голямата игра" в Азия навлезе в своето второ издание, шрапнели  ще долетят  и на Балканите
  • Бежанската вълна се превръща в основна тема на вътрешнополитическите битки

Светът нервно следи събитията в Афганистан. Всички съседни страни трескаво предприемат мерки срещу очертаващия се наплив на афганистански бежанци, който влачи със себе си ислямски радикали и познати до болка джихадистки физиономии. Европа също е много неспокойна. Няма обща позиция на ЕС какво да се прави с надигащата се човешка вълна от Афганистан. Словенският премиер Янез Янша влезе в пререкания с Давид Сасоли, председател на Европейския парламент. На 1 юли 2021 г. Словения пое председателството на Съвета на ЕС от Португалия. Словенецът не гледа дружелюбно на една нова бежанска вълна в Европа. Италианецът не е съгласен с него и призовава за точно обратното. Но ако погледнем по-внимателно, то в момента в Афганистан няма война.

От какво тогава бягат афганистанците?Или сега е модерно всички бежанци да са "афганистанци", както преди бе модно да са "сирийци"?

Руснаците и иранците не искат да чуят за прием на бежанци от Афганистан. Узбекистан, Туркменистан, Киргизия и Таджикистан са мобилизирали своите военни и специални служби. Китайците вземат мерки за защита от ислямски радикали на своя Синдзян-уйгурски автономен регион, в който живеят 20 милиона мюсюлмани.

На Балканите Северна Македония, Косово и Албания се съгласиха да приемат афганистански бежанци, с което

запалиха фитила на бъдещите размирици в нашия регион

Гърците си стегнаха 40-километровата ограда по границата с Турция, която официално заяви, че повече няма да играе ролята на "бежански хъб". Себастиан Курц, канцлер на Австрия, също е категоричен, че неговата страна няма да приеме бежанци от Афганистан. На полската граница с Беларус се наблюдават драматични събития с афганистанци, които искат да проникнат нелегално на полска територия. Строят се спешно огради и се мобилизират военни. Поляците искат промени в своето миграционно законодателство. Във всички изброени страни очертаващата се човешка вълна от Афганистан променя радикално електоралните нагласи и се превръща в основна тема на вътрешнополитическите битки.

На 17 август 2021 г. авоарите на афганистанското правителство са замразени от американците. В някои информации се твърди, че

същото е сполетяло и златните резерви, които се оценяват на 21,7 тона

Талибаните получиха властта в една страна, на която авоарите и златото са, меко казано, секвестирани от Федералния резерв. Освен това управлението на бившия президент Ашраф Гани изпразни паричната наличност в афганистанските банки.

Локални източници на информация индикират за изчезването на огромен кеш от банките и финансовите институции, както и голямо количество опиум, които са се оказали в ръцете на противниците на талибаните в северната част на страната.

Последните са подкрепяни от специалните сили на САЩ. Приблизително същото се наблюдаваше преди известно време в северна и югоизточна Сирия.  Много важен момент в развитието на обстановката в Афганистан! Вашингтон потвърди, че Пентагонът ще продължи да провежда военни операции в страната и след 1 септември 2021 г. като приключи официалното изтегляне на американските войски.

Очевидно, че конфликтът мутира и приема нови форми. Войната от 2001 г., която започна Джордж Буш, бе тотално загубена. Предстои започването на хибридна война с използването на икономически и финансови лостове. Ще се създават нови антиправителствени бунтовнически формирования, ще летят атакуващи дронове, саботажи и провинциални бунтове. Изгражда се нов Северен съюз, ръководен временно от бившия вицепрезидент Амрула Салех и новата звезда на съпротивата в лицето на Ахмад Масуд, който е единствен син на Ахмад Шах Масуд (1953-2001), легендарен афганистански политически и военен лидер. Той е бил ръководител на съпротивата на афганистанските муджахидини по времето на съветската окупация. Етнически таджик. Афганистанската съпротива за водене на хибридна война има нужда от ариегард в съседна страна. Москва блокира Таджикистан и укрепи своята 201-ва военна база, която е близо до афганистано-таджикската граница. Това принуди американските генерали да разработят нова стратегия.

Международното летище в Кабул ще остане под американски контрол и ще служи за основна база за хибридните операции на афганистанска територия. Въздушният мост между Кабул и САЩ послужи за прехвърляне на бежанци, но в обратна посока бяха изпратени военни подкрепления. Съгласно френски източници, американски план предвижда разполагането на 40 000 войници или наемници около Кабул и в Северния съюз. Ако тази информация се потвърди, то наблююдаваме нещо като deja-vu. Медийната пропаганда ще замете следите.Единствен проблем за американците е позицията на тандема Китай-Пакистан, руската позиция и иранския отговор на тази стратегия.

Движенията на антиталибанските сили приличат на проамерикански милиции. По-конкретно. Антиталибаните са против Пакистан и са съюзнически настроени към Индия. Враждебни са към Китай и търсят сближаване с уйгурските сепаратисти. Показват близост с идеолозите на неоконсерватизма в САЩ и приемат с отворени обятия одиозни фигури като Бернар-Анри Леви, който през 2011 г. бе срещу Кадафи, през 2013 г. водеше пропаганда срещу "кървавия режим на Башар Асад", през 2014 г. гастролираше на украинския майдан и призова европейските спортисти да прекратят своето участие в Зимните олимпийски игри в Сочи. През 2019 г. той подписа "Открито писмо против политическите репресии в Русия". Очевидно е, че хаосът в Афганистан ще продължи и ще бъде насочен включително и към китайските уйгури. Нещо като

капан за Пекин, който вероятно ще бъде изкушен да се намеси военно

на афганистанска територия. По този начин се цели възникването на още един фронт, на който китайците ще изразходват ресурси освен в посока на Тайван, Хонконг, Корейския полуостров, Тибет и китайско-индийския конфликт. Нещо подобно на китайски вариант на геополитическата "стратегия на анакондата", прилагана десетилетия срещу руснаците. Основната цел е Пекин да затъне в афганистанското блато, така както това се случи на британци, руснаци и американци. САЩ ще пречат на Китай да овладее икономически Афганистан.Техеран и Москва се намират в по-сложна ситуация от Пекин. Руснаците поради своето неотдавнашно минало в Афганистан, а иранците - поради конфесионалната близост с афганистанците. Москва и Техеран ще определят окончателно своята политика по отношение на Кабул през призмата на техните отношения с Вашингтон. Това ще предопредели успеха или провала на новата стратегия на Пентагона в Афганистан.

Руснаците най-вероятно няма да предприемат разрушителна стратегия по отношение на новата власт в Кабул, въпреки различната руска стратегия от тази на китайците. Огромното руско влияние в Средна Азия е мощен лост за прокарване на политики. В това отношение Вашингтон не разполага с потенциал, съизмерим с този на руснаците и това е голяма слабост. Иран ще има двусмислена афганистанска политика, тъй като не желае Кабул да влезе в орбитата на ОАЕ и Катар. Иранците ще наблюдават и това дали талибаните ще включат в своето правителство хазарейци. Те са етническа група в централен Афганстан, говорят хазара - диалект на дари, който от своя страна е диалект на персийски. Хазарейците са предимно шиити и са третата най-голяма етническа група в страната.Предстоят ни дни пълни с неизвестности.

Дали талибаните ще останат дълго време в Кабул? Ще продължат ли своята партизанска война в селските местности? Китайската подкрепа може да укрепи властовите позиции на талибаните, но зависи и от това дали те ще се окажат под влиянието на ОАЕ. "Голямата игра" в Азия навлезе в своето второ допълнено и преработено издание. Шрапнели от битката за Афганистан ще долетят и до Балканите. Ние няма къде да се скрием.                   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай