Вадят спешните отделения от болниците

Вадят спешните отделения от болниците | StandartNews.com

Без промени оставаме без Бърза помощ до 10 години

Спешните приемни отделения да бъдат извадени от болниците и да преминат към Спешна помощ. Това предвижда фоналният проект на Концепцията за Спешна помощ на сегашния здравен министър д-р Таня Андреева. Не е ясно обаче кой и дали някога ще го реализира. В същото време от здравното министерство отчитат, че без спешни промени системата ще се самозакрие. Има опасност в следващото десетилетие спешна помощ да загуби 1/3 от персонала си, което ще постави под въпрос функционирането й, се казва в стратегията.

Изваждането на спешните отделения от болниците и преминаването им към спешна помощ беше най-спорното предложение на здравното министерство. След критиките на повечето спешни медици здравните експерти заявиха, че няма да предприемат подбна промяна. В крайна сметка обаче те отново са променили мнението си. Причината е, че има трудности с приема на спешните пациенти от болнциите, аргументират се от ведомството. Спешните лекари обаче се притесняваха, че няма да има кой да работи в отделенията. Друг проблем е финансирането на тезиотделения. В момента те са грижа на болниците, но след товаще станат държавен ангажимент, а бюджетът на спешна помощ е малък - около 91 млн. лв, като повечето пари отиват за заплати. От здравно минситерство заявяват, че спромяната трябва да се заделят допълнително пари, но не посочват колко. От вдомствотона Таня Андреева предлагат и болниците да получават повече пари за всеки спешен пациент, отколкото за всеки планов. Идеята е така да се стимулира приема на болните в лчебниците. Повечето пари ще се дават чрез съфинансиране от здравно министерство на клиничната пътека, която плаща касата.

В стратегията се предвижда и окомплетоването на десетки спешни болнични комплески. Това ще представляват общински и държавни болници, в които трябва да се създадат по-добра материална база за лечение на спешни състояния. Те станаха популярни като "малки пироговчета" и ще са разделени на две нива. Пирогов пък ще е Националният спешен комплекс, където ще се карат най-сложните случаи.

В стратегията се предвижда и осгуряване на въздушен и воден спешен транспорт. Тъй като няма пари обаче, няма да се създаде санитарна авиация, каквато има в ЕС - HEMS, а ще се ползват ресурсите на сегашните министерства - военно, вътрешно. За изграждането на хеликоптерните площадки до някои болници ще се ползват пари от ЕС. Финансирането на самите летателни часове пък се предлага да става чрез фонд, в който да влизат средства от гражданска отговорност, винетки и здравни осигуровки. От ведомството предлагат и възраждането на директния телефон 150. Докато чаката промените обаче, спешните медици отново подновиха протестите си. Този път те се взривиха от поредния побой над техен колега и от една катастрофа налинейка в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай