В цяла Европа се реставрира до покрив

В цяла Европа се реставрира до покрив | StandartNews.com

- Доц. Хаджиангелов, как ще коментирате апела на "Форум културно наследство" останките да се реставрират до там, докъдето са запазени? Чуха се критики, включително и към възстановяването на Цари Мали град?
- Моето лично мнение като археолог е, че трябва да се полагат грижи за старините. Това означава обектът да бъде достъпен, да бъде познаваем от хората, да знаят за какво става въпрос, защото десетки години назад нашите крепости и антични градове бяха в едни жалки основи. Много добре знаем, че в цяла Европа се реставрира до покрив. Нашите деца отиват да гледат старини в Западна Европа включително и в нашите съседски държави, а ние си стоим под кода нула, под тревата. Аз съм за разумното реставриране на културното наследство, като съм далече от мисълта, че трябва да е реставрира изцяло до лампите и т.н., но такова нещо е редно да се направи и това се нарича адаптация на археологическите обекти, за да станат познаваеми, видими, разбираеми от обикновените хора. Напоследък много архитекти твърдят като най-велики експерти, че възстановяването на крепости било израз на ниско самочувствие. Това е нихилизъм, които не обслужва никого. Ами тогава цяла Европа избива комплексите по този начин. Само че те направиха своя туризъм печеливш, а ние не.
- Колко туристи посещават Цари Мали град в сравнение с миналите градини? Първото място в кампанията "Чудесата на България" допринесе ли за по-голям интерес към крепостта?
- Напливът от туристи не спада. От откриването на комплекса до момента, т.е. за 2 години, имаме 600 000 души. Интересът не спада, напротив, става все по-голям. От 1 януари до 1 юни тази година имаме около 60 хиляди посетители. Това показва, че експонирането на българо-историческото наследство има място, то се търси. Хората имат нужда от такова нещо да опознаят миналото си.
- Чужденци или българи са с по-голям интерес към комплекса?
- Основно българи. Но и чужденците се увеличават постоянно. Все пак една година не е много голям период, за да стане Цари Мали град видим и за западните туристи. Но факт е, че миналата седмица имахме 10 групи от чуждестранни агенции.

Право на отговор

Писаното в нета невинаги е вярно

Не много вече уважаеми от мен г-н Недялко Йорданов,

Вие наистина ли мислите, че арх. Тодор Кръстев е оформял центровете на Карлсруе и Санкт Петербург. Това, че го пише в интернет не означава, че е вярно. Знаете как стават тези работи в интернет - там можеш да публикуваш, че и Кремъл си правил и Старе място във Варшава. Самият г-н Кръстев в една дискусия по БТВ заяви обидено, че освен сухата чешма в Ястребино е правил и мостика в Бургас. Г-н Йорданов, вие ли като бургазлия не знаете, че мостикът е правен преди 9 септември 1944 г., когато въпросният архитект е бил в най-добрия случай бебе. А ако става дума за реставрацията му наскоро, едва ли не едно младо съоръжение от стомана и бетон следва да се величае като изключителен паметник на културата.
А сега за заплахите с физическа разправа. Повтарям ги - отново. Недялко, не ти отиват тези работи, бе. А че в залата в Пловдив бяха мутрички от една футболна агитка, за това имам достатъчно доказателства, включително и от официални държавни и общински структури. Не настоявай повече за "млади архитекти", че ще изпаднеш в много неудобно положение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай