В ПЕТЪЧНИЯ "СТАНДАРТ": Чакам превозвачите ни за протест в Брюксел

Новите промени в пакета "мобилност" няма да минат през Европарламента, защото в тях има абсурди, казва евродепутатът Андрей Новаков

В ПЕТЪЧНИЯ "СТАНДАРТ": Чакам превозвачите ни за протест в Брюксел | StandartNews.com

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е най-младият сред колегите си в Европейския парламент. Роден е на 7 юли 1988 г. в Пазарджик. Дипломира се в специалност „Право” в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и паралелно с това завършва и „Публична администрация“. Новаков е сред най-дейните евродепутати като инициативи. С колегата му от ГЕРБ Емил Радев бяха първите, които настояха Европейската комисия да предприеме мерки за премахване на двойните стандарти при храните. По негова идея беше реализирана европрограмата ""A.L.E.C.O.", която финансира млади предприемачи от ЕС да карат стаж в чужди компании. Друга негова инициатива е интернет платформата „Селоводител”, която има за цел да се бори с обезлюдяването на българските села.  В нея всеки може да създаде безплатно профил на селището си, като целта е за него да научат възможно повече посетители, туристи и инвеститори. Новаков се зае да обиколи с камион Европа в подкрепа на недоволството срещу така наречения закон "Макрон", ощетяващ българските превозвачи.  Именно и приетото във вторник предложение на Съвета на ЕС за промяна на правилата за извършване на международни товарни и пътни превози (т.н. "Пакет Мобилност 1") стана повод "Стандарт" да потърси мнението на родния евродепутат.

 


- Г-н Новаков, успех или провал е за България решението на Съвета на ЕС да задължи връщането на шофьорите на всеки четири седмици в родината ? Все пак нали нашите превозвачи се надяваха изобщо да отпадне връщането както на камионите, така и на водачите?
- Фактът, че Европейският парламент два пъти отхвърли пакет "Мобилност" - през юни и през юли, беше достатъчно показателен колко небалансирано и лошо е това предложение. Във вторник министрите на транспорта в Европейския съюз се договорили за ново предложение. "Благодарение" на австрийското председателство, което
поде инициативата отново да рестартира процеса, да направи ново предложение, ние отново се занимаваме с този проблем. Това е ситуацията дотук. Аз считам, че това предложение е още по-лошо от предишното и ако има нещо, за което поздравявам нашия транспортен министър Росен Желязков, то е, че е гласувал срещу него.
- Това окончателно решение ли е и какъв е шансът предложението да не бъде одобрено от европарламента ? И какви могат да бъдат  следващите ходове на България ? 
- Засега имаме решение на Европейския съвет. Предстои Европейският парламент да вземе своята позиция и оттам - насетне да се договорят за това как ще излезе на финала регламентът. Но така или иначе, както досега, аз и мои колеги, сме посветили огромна част от работата си, или да отхвърлим този пакет или да го изменим така, че да е в максимална степен в интерес на българските превозвачи? 
- Ще може ли поне да се преборите срещу нововъведенията в директивата за командированите работници водачите да могат да почиват в кабините на автомобилите, а не в мотели, хотели и други подобни места?
- Такава беше позицията ни предния път по този въпрос - тогава, когато няма други условия, шофьорите да почиват в кабините. Не можем да се противопоставим на основни свободи и права на хората в ЕС, да се връщат на всеки четири седмици някъде, където и да е било това. Това са свободни хора, които могат да прекарат почивката си където пожелаят. Не виждам как някой ще провери дали тези шофьори са се прибрали по къщите си. Кой ще го провери това? На всичкото отгоре, в предложението, транспортните министри настояват внедряването на устройство в тировете от 2022 година, което на съществува към момента. Нали разбирате какъв абсурд е това. Искат въвеждането на интелигентен тахограф от ново поколение, който още не и изобретен ! 
Как им е хрумнало въобще да вкарат такова нещо и да се налага да го гласуваме? В допълнение трябва да кажа, че едно от одобрените изисквания е, че при положение че не можеш да почиваш в кабината, трябва да го направиш на охраняем паркинг или на хотел. А когато такъв няма, тогава? 
Ако се наложи такова изискване за паркинги, бих го подкрепил, ако заделим 20 милиарда от европейския бюджет, без това да тежи на държавите-членки, с които да ги изградим безплатно за хората. И докато не се изградят, да не се прилага. Тогава съм съгласен, но не и сега.
- В крайна сметка точно кои държави освен България се обявиха срещу тези нововъведения в т.нар. "Пакет Мобилност 1" ?
- Осем държави не са подкрепили тази позиция на Съвета. Това са България, Унгария, Полша, Литва, Латвия, Хърватия, Малта, Ирландия.
Румъния се е въздържала. За съжаление Чехия, Словакия и Финландия са променили позицията си, което е наклонило везните в обратната посока.
- А има ли шанс да се привлекат и други държави  в наша полза?
- От вторник, след като темата отново беше повдигната заради Европейския съвет, започнах да говоря с колеги, така че да събирам подкрепа в полза на българската позиция. Възможно е да се стигне и до Европейския съд, тъй като изискването за прибиране на шофьорите на всеки четири седмици абсолютно противоречи с основните права и свободи, които са в основата на Европейския съюз - свободното придвижване на хора, стоки и капитали. Празните курсове на камионите не кореспондират и с пестенето на емисии въглероден двуокис
- Считате ли, че протести на български, румънски и други превозвачи пред Европейския парламент биха помогнали за решаване на проблема в наша полза?
- Да, считам. Даже съм готов да участвам в протестите.
- Може ли френският президент Макрон да се опита с налагането на пакета "Мобилност" да компенсира краха си във вътрешните реформи, които не успя да направи във Франция ?
- Предпочитам да говоря за тази инициатива като за пакет "Мобилност", нещо, което е предложено от Европейската комисия и не бих разсъждавал въобще в тази посока какво цели един или друг президент. Към момента формално работим с предложения на ЕК и се борим срещу лошите предложения, които то съдържа.
- Все пак, доколко протестът на "жълтите жилетки" във Франция може да повлияе на резултатите от евроизборите напролет, където Макрон имаше големи амбиции. Обединявайки неговото движение "Напред" с АЛДЕ 
(Алианса на либералите и демократите за Европа), той смяташе да конкурира ЕНП и да възпре националистите.  
- Протест на "жълтите жилетки" има и в Брюксел, така че това движение се разширява и то вече оказва влияние в цяла Европа. Доколко това ще се отрази на представянето на една или друга партия на изборите, ми е много трудно да коментирам. Но е факт, че протестите прехвърлиха границите на Франция. В неделя в Брюксел също имаше такива протести. 
- В крайна сметка през май ЕНП ще спечели ли европейските избори и каква позиция ще имат популистите и националистите в следващия Европарламент ?
- Едно от притесненията е, че много европесимисти, националисти, екстремисти, биха влезли в европарламента. А това би навредило въобще на функционирането на институцията, а оттам - и на всички останали институции на Европейския съюз. Надявам се, че ЕНП, която в момента е най-голямата партия, ще остане такава и то със значителна разлика спрямо останалите, за да можем да гарантираме устойчиво развитие на ЕС. Защото, нека да допуснем, че дори само за един ден в годината няма Европейски съюз за никого. Тогава всеки ще трябва да си плаща роуминга, да си вади визи, да прави превалутиране на парите. Няма да ползва еврото, няма да търгува и пътува свободно. Ако това наистина се случи, тогава съм сигурен, че огромна част от тези евроскептици и екстремисти ще преосмислят позицията си. 
- Какъв е резултатът от европрограмата "A.L.E.C.O." Наскоро казахте, че има 264 кандидати, сред които 12 българи, за 120 места. Ясно ли е колко наши сънародници са одобрени за стипендии и къде те ще карат стажа си ?
- Една от причината все още да нямаме заминали българи по тази програма е ограничението за визи, което има заради САЩ. Доколкото знам формално няма проблеми с техните бизнеспланове, които са подали. Ще карат стажа си в Ню Йорк. И аз се радвам, че България е третата държава в ЕС след Италия и Испания по брой кандидати по първата българска програма.  
- Казвате, че искате да върнете предприемаческият дух на младите българи от епохата след Освобождението. Смятате ли, че стипендиантите от програмата "Алеко" ще се върнат у нас ?
- Всеки билет, закупен по нашата програма, е двупосочен, така че те са длъжни да се върнат. Така беше заложено още от самото начало, така ще остане и докато програмата съществува. Аз знам, че когато премиерът Стефан Стамболов е започнал управлението на България, едно от първите неща, които е направил, е да изпрати за сметка на държавата да се обучават млади хора в чужбина. И така е създал първите поколения български индустриалци, търговци, архитекти, инженери, агрономи. Направил е гръбнакът на българската икономика. Заради годините на комунизма българите сме поизгубили малко предприемаческия дух, но се надявам, включително и чрез програмата "Алеко", да помогнем на младите хора, да подкрепим новото поколение български предприемачи, което идва.
- Представихте интернет платформата „Селоводител”, която има за цел да се бори с обезлюдяването на българските села. Какво може да се измени в европейското законодателство, за да се подкрепят обезлюдяващите се региони ?
- В момента работя по това обезлюдяващите региони да бъдат включени сред приоритетно финансираните от ЕС. Това означава, че приоритет ще бъдат проектите, които идват от такива  региони, те ще имат в максимална степен съфинансиране, така че да прекъснем този порочен кръг: да няма инвестиции, проекти, защото няма хора и в същото време да няма хора, защото няма инвестиции. Така че да започнем отнякъде, ако се налага, с безплатна техническа помощ, от ЕС, за тези региони, които не могат да си позволят скъпоплатени експерти, за да пишат добри проекти, финансирани приоритетно.
- Кандидатът за следващ председател на Еврокомисията Манфред Вебер заяви, че още от началото на 2019 година България ще бъде допусната в Шенген по въздух. Предизборно обещание ли е това, или наистина реално може да се надяваме, че ще се случи?
- Аз знам, че България го заслужава, българският народ го заслужава, влизането в Шенген се превърна в национална кауза. Знам, че когато господин Вебер каже нещо, то почива със сигурност на факти или знания, които той има. Знам, че ако това нещо се случи в рамките на следващите няколко месеца, това би означавало, че спокойно можем да го сложим в графата на големите постижения, които България има наред с влизането в ЕС и в НАТО. Защото представете си, говорим за всички международни летища в България, които обслужват над 5 милиона пътници. Това означава огромна част от българското население.
- Последният доклад на Еврокомисията бе определен като изключително успешен. Дали ще има следващ ?
- Това, което казаха по време на неговото представяне, е първо, че е най-положителният, второ - предпоследният. И двете ме карат да се чувствам добре, защото черно на бяло е записано, че България  бележи прогрес, че половината глави, по които страната ни се следи, се затварят заради постигнат напредък и на фона на всичко, което казаха за Румъния, за другата страна, с която сме заедно в един пакет  по този механизъм, мисля, че е повод за гордост. 
- Вие сте сред най-активните евродепутати изобщо, очаквате ли да бъдете в листата на ГЕРБ за вота през май ?
- Първо, благодаря ви за оценката. Колкото за изборите догодина, в ГЕРБ има изключително стриктна процедура, която е известна. Общинските организации по места правят своите номинации. После те се разглеждат от националното ръководство на партията и след това се взема решение. Така че оттук-насетне инициативата е на местните организации, а след това на ръководството на партията.
- Ще изкара ли пълен мандат управляващата коалиция ? Може ли раздорите сред "Обединени патриоти" да провалят и ГЕРБ? 
- Нямам предпоставки да мисля, че ГЕРБ няма да изпълни своя мандат. Нещо повече, ГЕРБ дойде на власт с обещания да изпълни стриктно предизборната си програма, която предвижда увеличаване на доходите, на пенсиите, изобщо на социалните плащания. Тези неща се случват, което е важно за хората. 
Оттам-насетне аз се надявам, че както колегите от Обединени патриоти, така и тези от опозицията, ще имат глава на раменете се, за да си дадат сметка, че създавайки скандали, в крайна сметка вредят предимно на България, а не толкова на себе си и партията си.
- Какво трябва да промени ГЕРБ в политиката си, за да спечели повече доверието на българите ? Според последните социологически проучвания подкрепата макар и с малко, но намалява.
- Аз мисля, че с времето резултатите, които сегашното управление на държавата
постига, ще стават все по видими, а това от само себе си, ако трябва да използвам журналистически жаргон, ще затисне фалшивите новини, понеже те имат краткосрочен ефект. Хората често прочитат нещо, приемат го за вярно, а в следващата една или две седмици тази фалшива новина живее самостоятелен живот. После обаче става ясно, че това нещо не е било истина и това връща доверието в ГЕРБ. 
- БСП или ДПС е по-опасната опозиция за управляващите ?
- Не мога да ги оценявам. Единствено важно за мен е да бъдат конструктивни като опозиция. Нещо, което особено по отношение на БСП, за съжаление, не виждам.
- В България протестите продължават, първо бяха заради цените за горивата, които падат, сега са заради ниските доходи, вече се издигат и лозунги заради мръсния  въздух. Ще успее ли улицата да доведе до предсрочни избори?
- На първо място, когато хората имат желание да изразят позицията си, това никъде не се приема за нещо толкова извънредно. Разбира се, спазвайки правилата, всеки може да излезе и да протестира. Видяхме, че последните дни след като цената на петрола падна на световните пазари, горивата в България също поевтиняха. Доколкото виждам, и качеството на въздуха значително се е променило към по-добро. Затова се надявам, че поне повечето от причините, заради които част от хората протестираха, да са отпаднали и ситуацията да се успокои.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай