Турски дипломат persona non grata у нас?

Турски дипломат persona non grata у нас? | StandartNews.com

България е обявила за нежелано лице (persona non grata) Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Това съобщи Агенция „Фокус", позовавайки се на дипломатически източник, който не желае да бъде цитиран поименно. Причината за това решение е осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

"МвНР няма да коментира тази тема, нито сега, нито за в бъдеще. Това е изцяло в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи", заяви пред Standartnews говорителят на Външно министерство Бетина Жотева. 

В информацията на "Фокус" се казва, че турският дипломат Угур Емироглу е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, докато в по-голямата част от времето, прекарано в България се е занимавал с религиозна дейност. Преди да бъде изпратен в България Емироглу е бил имам в голям турски град. Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут.

Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения й наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България.

Standartnews припомня, че името на Емироглу влезе в публичното пространство след парламентарно питане на депутата от БСП Димитър Дъбов в средата на януари. Дъбов е поставил въпроси на външния министър Даниел Митов:

"Информирано ли е МВнР и лично Вие за това, че този турски дипломат извършва дейност, различна от тази, за която има разрешение? С каква продължителност е мандата на Угур Емироглу? Какви мерки ще предприеме ръководеното от Вас министерство към този и към други турски дипломати, които превишават агремана си?".  

В питането си соцдепутатът казва: "В съответствие с получения агреман г-н Угур Емироглу е аташе по социалните и административни въпроси към генералното консулство на Турция в град Бургас. От граждани на няколко области в консулския район – Търговищка, Силистренска, Шуменска, Бургаска и др. става ясно, че той извършва дейност, различна от тази, за която има дадено съгласие.

Преди да дойде в България Угур Емироглу е работил като главен мюфтия на мюфтийството в квартал „Орханели" в град Бурса, Турция", пише още в мотивите си за питането до външно Дъбов.

"Въпросното лице се явява пряк ръководител на служителите (мюфтийте), които са на щат и получават заплати от „ Дирекцията по религиозните въпроси „ на Република Турция. Основното в нея е налагане идеологията на исляма, проповядвана в Турция – налагане на религиозни обичаи и ценности, които не са характерни за българските турци, организира провеждането на шестмесечни религиозни курсове, пряко финансирани от Турция, а съвсем наскоро направи опит за въздействие върху активистите на една партия във връзка с промени в нейното ръководство", се казва в парламентарното питане на депутата от БСП. 

Според запознати отговорът на външно до Димитър Дъбов ще бъде изнесен до дни.

Турското аташе Угур Емироглу трябва да напусне България до понеделник, научи Флагман.бг от изключително достоверен източник.

На дипломата са поставени 72 часа, за да се прибере в родината си. В петък, около 13 часа България е изпратила протестната нота. Изтъкват се изцяло религиозни, а не политически причини, довериха пред Флагман.бг запознати с казуса.

Междувременно, пред "Фокус" заместник-председателят на АБВ Румен Петков, заяви относно появилата се в публичното пространство информацията за обявяването за пересона нон грата на дипломата от турското консулство в Бургас Угур Емироглу, че турската държава много прецизно организира кадровите си служители оито отстояват стратегическите им външнополитически интереси зад граница.

Петков обърна внимание, че не трябва да забравяме вчерашната изява на турския посланик. „В нея той беше абсолютно категоричен, че служители на турската мисия никога и под никаква форма не са се опитвали да влияят върху процеси, несъвместими с дипломатическия институт или иначе казано във вътрешните работи на България. Веднага възниква въпросът защо се посяга на служител от такова ниво? Защо тази мярка не е предприета спрямо посланика или спрямо консула в Бургас?", коментира Петков. По думите му, като държава и като институции България е загубила много време във възможността да покаже институционална сила и способност да запазва суверенитета си и националното си достойнство.

„България или ще покаже имунна система и способност да се бори за националната си сигурност и националното си достойнство, или ще продължат тези движения , които създават усещане за безбъдие, за неспособност и да се направи анализ кого и как приемаме, и да предприемем адекватни мерки, когато имаме посегателство върху нашата национална сигурност, когато се нарушават основни въпроси на международното право, в това число и Виенската конвенция", уточни Румен Петков.

От Консулството на Турция в Бургас до момента не са потвърдили информацията за отзоваването на аташето Угур Емироглу. "Не мога да коментирам информация, която съм узнал от медиите. Официален документ не съм видял. Днес не съм на работа и нито мога да потвърдя, нито да отрека дали има такова нещо", лаконично коментира секретаря на консулството Гюнай Кая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай