СЗО с шокираща причина за маймунската шарка. Огнището

Висш съветник на Световната здравна организация напарви разкрития

СЗО с шокираща причина за маймунската шарка. Огнището | StandartNews.com

Стана ясна причината за пламването на маймунската едра шарка в Европа.Висш съветник на Световната здравна организация съобщи, че заразата е тръгнала заради рисковото сексуално поведение при две неотдавнашни масови събития в Европа, съобщи Асошиейтед прес.

В интервю за агенцията, д-р Дейвид Хейман, който е оглавявал отдела за спешни случаи на СЗО, заявява, че водещата теория, обясняваща разпространението на болестта, е предаването по полов път сред гейове и бисексуални мъже на две рейв партита, проведени в Испания и Белгия.

„Знаем, че маймунската шарка може да се разпространи, когато има близък контакт с лезиите на някой, който е заразен. Изглежда, че сексуалният контакт вече определя това предаване“, каза Хейман.

Този факт бележи значително отклонение от типичния модел на разпространение на болестта в Централна и Западна Африка, където хората са заразяват предимно от животни като диви гризачи и примати, а  огнищата не се разпространяват извън ареала.

Към днешна дата СЗО е регистрирала повече от 90 случая на маймунска шарка в няколко страни, сред които Великобритания, Испания, Израел, Франция, Швейцария, САЩ и Австралия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай