След 12 години: Нася Ненова осъди мъчителите си в Либия

Медицинската сестра спечели дело в Софийски градски съд

След 12 години: Нася Ненова осъди мъчителите си в Либия | StandartNews.com

Близо 12 години след завръщането у нас, една от жестоко измъчваните и осъдени по т.нар. СПИН процес в Либия български медицински сестри дочака справедливост. Нася Ненова осъди на първа инстанция в Софийски градски съд девет от своите и на колежките си мъчители.

Служителите на Главно следствено управление на Джамахирията, сред които и един генерал, да платят на Ненова 500 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 26 617 лева за имуществени, постанови съдия Вергиния Мичева, съобщи сайтът "Де Факто".

Това е единственото от петте дела, заведени от медицинските ни сестри, увенчано с благополучен финал засега. Две от делата - по исковете на Кристияна Вълчева и на Валентина Сиропуло, са прекратени от СГС. Останалите две - по исковете на Снежана Димитрова и на Валя Червеняшка, все още са висящи.

Българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи през 1999 г. и обвинени в какво ли не, включително и заговор срещу Джамахирията и умишлено заразяване на над 400 либийски деца със  СПИН. Впоследствие към тях бе присъединен и съпругът на Кристияна Вълчева д-р Здравко Георгиев.

След арестите през 1999 г. петте медицински сестри и палестинският лекар бяха изправени през 2000 г. пред Народния съд в Либия. Там делото бе прекратено поради отпадане на обвиненията за заговор срещу Джамахирията. Процесът отиде в Бенгази. Там медиците ни и д-р Ашраф бяха признати за виновни за умишлено заразяване със СПИН и осъдени на смърт, по-лека бе само присъдата на д-р Здравко Георгиев.

В либийския затвор сестрите бяха подложени на жестоки мъчения - бой с тояги, увисване на вериги, пускане на ток пред заплахата да бъдат разкъсани от специално обучени полицейски кучета.

При ареста на българите през 1999 г. дълго време у нас не се знаеше за обвиненията, правителството на Иван Костов не направи нищо, за да помогне на сънародниците ни.

През 2006 г. смъртните присъди на българите бяха потвърдени. Това предизвика лавина от недоволство в България. В. „Стандарт”, Дарик радио и бТВ организираха най-мащабната международна хуманитарна мисия за спасяването на българите – „Не сте сами”. Внесоха в Еврокомисията в Брюксел подписка за спасяването им, парафирана от над 1 милион души. В рамките на мисията „Стандарт” постави въпроса за съдбата на българите пред тогавашния кандидат президент на Франция Никола Саркози, който нарече българските медсестри французойки, закачи за първи път значка на ревера си – символът „Не сте сами”, и обеща да изведе българите от Либия. През 2007 г. Върховният съд на Либия потвърди заключенията за вината на българските медици и д-р Ашраф, но смъртните присъди бяха заменени с доживотен затвор. Разрешено е наказанието да бъде изтърпяно в България.

През юли 2007 г. съпругата на френския президент Никола Саркози -  Сесилия, отиде със самолета си в Либия и доведе българите и палестинския лекар. Тогавашният президент Георги Първанов ги помилва. И те се оказаха свободни.

Първият, потърсил сметка за изтезанията в Либия, е Ашраф Ал-Хаджудж, от 2007 г. български гражданин. Той заведе  гражданско дело за непозволено увреждане пред граждански холандски съд в Хага. На 21 март 2012 г. този съд излезе с осъдително решение срещу девет високопоставени либийски полицаи, осъдени солидарно да заплатят на ищеца 750 000 евро обезщетение за нанесени материални щети и 250 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва по либийското право от 27.07.2011г. до окончателното изплащане.

Именно това решение е в основата на делата, заведени от сестрите в България. Отделно през 2009 г. петте български медицински сестри сезираха  Комитета по правата на човека към ООН с жалба срещу Либия за нарушаване на Международния пакт за граждански и политически права. На свое заседание на 20 март 2012 г. Комитетът прие за основателна жалбата на българските медици за нарушение на Пакта - че третирането им от либийските власти е представлявало изтезание и че не е било проведено своевременно, щателно и безпристрастно разследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай