"Славейчета" от Монтана обикалят Европа с песен

Талантите от хора на Асен Асенов пробиват и в Консерваторията

"Славейчета" от Монтана обикалят Европа с песен | StandartNews.com

Деца от Монтана на възраст от 5 до 19 г. са обиколили половин Европа, за да пеят по фестивални сцени и турнета. Били са в Унгария, Турция, Сърбия, Хърватска. Къде не са пели у нас - на фолклорния конкурс "Орфеево изворче" - Стара Загора, на "Орфеева дарба" - София, на конкурса "Диньо Маринов" - Варна, на "Пауталия" - Кюстендил, на "Авлига пее" - село Обединение, на "Слънце иде" - село Дрен, на "Балканът пее" - в Чипривци, на фестивалите "Славейче", "От песен в песен", "Напеви от Северозапада".

Те са гласовитите славейчета от детската формация на народния хор "Пъстренец" при общинския младежки дом в Монтана. Преди години, а и днес понякога, са пели с големите, но от 2006 Г. са отделени в малък хор, наречен "Пъстренец - джуниър". Пеят песни от местния фолклор, повечето турлашки. Те имат специфично звучене, мелодиите се отличават от другите, а и текстовете са много весели, закачливи, хумористични. "Това се харесва на децата", твърди ръководителят на хора Асен Асенов.

Кой води децата при Асен? Родителите, разбира се, отговаря ръководителят на хора. Но се случва и някое дете да дойде само. Слушало е народни песни по телевизията, впечатлено е от мелодията, от пъстрото облекло на изпълнителите. И казва: "И аз искам да се науча да пея така". Често пък учителки в детската градина, открили таланта, заръчват на родителите: "Заведете детето си при Асен Асенов. То пее вярно и има силен глас". Така идват едно по едно. Не всички започват от начало и остават докрай. Едни си тръгват след първия месец, разбрали, че дори и за любимото занимание трябва да се полага труд, да се отделя от времето за игра. Други намират смисъла на живота си в това да пеят. И тръгват подир мечтата си да станат известни певци. Като Сашко Бисеров например. Пял е в хора години, вече е завършил средно образование. Искал да учи музика, но родителите му настояли да продължи с финанси или фармация. Защото това са професии, с които може да стане богат, а музикант къща не храни.

Момчето обаче, влюбено в пеенето, хем ги послушало, хем уж случайно попаднало в програма на фондация за талантливи деца, която организирала интензивни курсове за кандидат-студенти в музикални вузове. Само след дни Сашко ще се яви на приемен изпит в Музикалната академия. Кандидатствал е с поп музика и джаз. Вече е разбрал, че това е изборът на живота му. "Ние тук му стискаме палци", споделя Асенов. 9-годишната Мария Каменова и 10-годишната Ева Янакиева също нямат колебания. Ева е в "Джуниър" от детската градина. Напредва и 10-годишният Мартин Лишковски - само за ден научил песен, с която участвал в конкурс в Плевен. Тази година изпращат едно момиче в Музикалното училище в Котел, с Анна Славчева се разделят с бенефис. И тя продължава музикалното си образование.
Асен Асенов не само успява да ги научи да пеят, той им предава и обичта си към фолклорното богатство като най-яркия носител на националната идентичност на българина. В песните, които предлага на децата, съчетава традицията с модерното звучене. Те са с интригуваща тематика, модерни аранжименти, атрактивна хореография. За две занимания седмично не може да се научи много, но той работи самостоятелно със солистите. Учи ги на солфеж и елементарна теория на музиката.

Много е важно научените да пеят деца да има къде покажат изкуството си. Затова "Пъстренец-джуниър" участва във фолклорни конкурси, влиза в програмата на национални и международни фестивали. Голямото удовлетворение на децата е да се върнат от някой престижен конкурс с награда. Всичките вече имат както общи, така и индивидуални постижения. Защото са показали талантливо изпълнение на хубава песен от Северозапада. След такива победа звънливите гласчета се чувстват душевно по-богати, заредени с положителни емоции, сигурни в собствените си възможности. И продължават нататък с нови песни и сцени.

Стават звезди още на 7 г.

"Пъстренец-джуниър" е люлка на звезди. Те се раждат в певческата зала на младежкия дом с помощта на Асен Асенов и изгряват на фестивални сцени. Кристи Любенова е само на 7, дошла е в хора на 5. Вече има награда от "Авлига пее". Каките й Бетина Първанова и Валя Павлова, които са в хора от създаването му, имат колекция от по 18 приза. Бетина - от конкурса "Борис Машалов" - Севлиево, от "Златна лира" и "Орфеево изворче". От 2011 се учи в националното училище по фолклорно изкуство "Филип Кутев" в Котел. Валя Павлова вече е студентка в пловдивската музикална академия. От 2011-а в същия вуз учи и Персиан Димитров, постъпил в "Пъстренец-джуниър" през 2006. След пеене в хора Памела Петкова продължава в националното музикално училище "Л. Пипков" - София. Роксана Руменова е в Широка лъка. Записи на Ева Янакиева пуска БНР. Всички участници в хора от няколко години се включват в летните училища по народно пеене, които младежкият дом организира във Вършец. В майсторския клас на доц. Светла Станилова се записват и деца от други формации. Да попаднеш в този клас е много интересно, вълнуващо и полезно, споделя Ива Емилова, която пее в друга формация. Научавам много нови неща за пеенето, мелодиите, произхода им, споделя тя.

Диригентът е гъдулар

На повечето от концертите диригентът Асен Асенов акомпанира на певците с гъдулка. Той е възпитаник на средното музикално училище в Плевен и на академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. 6 г. е бил гъдулар в прочутия ансамбъл "Тракия". Сега свири в оркестъра на танцовия ансамбъл "Пъстрина". С тази формация е обиколил света. Бил е Италия, Германия, Франция, Португалия, Канада, Сърбия, Турция.
Асенов е инициатор и един от организаторите на детския национален конкурс "Напеви от Северозапада", който се провежда от 2009 г. в Монтана. Популярността му расте, щом последните му две издания преминават с международно участие. Неговите малки хористи са доволни - най-после могат да печелят награди и у дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай