Ще уведомяваме гражданите, подслушвани неправомерно

Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства

Ще уведомяваме гражданите, подслушвани неправомерно | StandartNews.com

- Г-н Рашков, има ли опасност за свободата на словото заради най-коментирания напоследък текст от проекта на Наказателен кодекс (НК)- въвеждането на наказания за снимане без съгласието на човека по чл.146?

- Прочетох във вестник, че този текст в проекта бил скандален, чудовищен и т.н. Според мен тази оценка е прекалено крайна, най-малко, защото за накърняване на правото на неприкосновеност на личността по чл.32, ал.2 от Конституцията се предвиждат почти символични наказания, а има и други аргументи.

- Нима е символично дори предвижданото наказание - до една година лишаване от свобода?

- Според мен е така. Освен това деянието е от частен характер, т.е. инициирането на процес зависи от волята на пострадалия.

- Като журналист обаче ми се струва, че се нарушава правото на достъп до обществена информация. Така ли е?

- С аргументите срещу този проект се прави опит в по-голяма степен да се защити правото на достъп до обществена информация, отколкото неприкосновеността на личността. Правилният подход е двете права да се балансират така, че да не се ограничава непропорционално нито едното, нито другото. Известно е, че Конституцията забранява филмирането, фотографирането, записването и т.н. на един гражданин без негово съгласие или въпреки неговото изрично несъгласие. Стои въпросът с какви мерки това право да се защити. Една от възможностите е да се предвидят наказания и от тази гледна точка няма противоречие между Конституцията и проекта за НК. Ако нормата се приеме на първо четене, тя ще се усъвършенства, конкретизира и т.н.

- И сега към пряката ви дейност- Бюрото за контрол на СРС, което оглавихте. Не е съвсем ясно за хората с какво точно ще се занимава този орган?

- Бюрото ще контролира разрешаването, използването и прилагането на СРС, унищожаването и съхраняване на резултатите, придобити чрез тях. Най-важното е, че властта си позволи да създаде независим от себе си орган, който да контролира част от дейността на изпълнителната и съдебната власт. За мен това е най-голямото постижение в Закона за СРС от м.г, което за съжаление остава неразбрано.

- Говорите за документален контрол вероятно?

- Не само. Бюрото ще наблюдава процедурите в реално време и инцидентно при внезапни проверки. Законът не ограничава правомощията ни в това отношение.

- Трябва да се сложи юзда на безконтролното подслушване. Но вие можете ли да гарантирате на 100%, че това ще стане?

- Не. Гражданите се страхуват от СРС и оттам се засилват обществените очаквания. Бюрото няма разследващи функции и няма да се занимава с подслушвания, а ще контролира дейността по използването и прилагането на СРС, доколко тя е съобразена със закона. Ако констатира нарушения, ще ги отправя към компетентните институции.

- Как ще гарантирате, че върху дейността ви няма да се оказва политически натиск?

- Бюрото е независим орган по закон и е извън всякакви други държавни структури. То има задължение веднъж годишно да прави отчет за своята работа само пред Народното събрание.

- Ще откриете ли телефон за сигнали на граждани?

- Задължително. Едно от най-важните задължения на бюрото е да уведомява гражданите, спрямо които неправомерно са използвани СРС.

- Кога ще заработите?

- След два месеца, ако се осигурят необходимите материално-битови условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай